Livskoden enligt hjärnan av Lena Skogholm

Livskoden enligt hjärnan: Bygg starka hjärnmuskler som laddar dig med energi, ger livsglädje och en airbag mot stress av Lena Skogholm är utgiven av The Book Affair. Boken presenterar forskning, är personlig och upplagd på ett pedagogiskt sätt. I dag lider många av stress vilket ger förslitningsskador på hjärnan som kan leda till psykisk ohälsa. Lena beskriver tydligt i boken hur vi med kunskap kan hjälpa oss själva att leva i samklang med hjärnan . Här finns tips, övningar och personliga erfarenheter. Tack för boken Lena!

Lena är beteendevetare och pedagog och har fördjupat sig i hjärnforskning för att sedan fundera vidare på hur vi kan använda oss av resultaten för att må bra. Referensdelen i boken är gedigen och Lena bryter ner allt till en pedagogisk bok som ger kunskap, tips och övningar som alla kan ta till sig. Lena delar generöst med sig av egna erfarenheter och vad som har hjälpt henne.

Lena delar in hjärnan i tre delar som hon kallar människohjärnan, aphjärnan och reptilhjärnan. Hon går noggrant igenom vad som menas och vad det innebär rent praktiskt. När Lena skriver om oro ger hon flera tips. Hon beskriver t.ex. hur hon har besökstid för orostankar och att det har hjälpt henne. Hon har då en speciell tid på dagen då hon tillåter sig att låta oron ta plats. I boken tar Lena flera gånger upp energibudgeten vi människor förfogar över. Det är något jag har arbetat mycket med både i mitt jobb men också för mig själv; att tänka på hur energin används, att inte slösa energi i onödan och att den behöver fyllas på kontinuerligt. Det är viktigt men inte så enkelt som jag skulle önska och Lena delar med sig av flera tips på övningar och hur man kan tänka för att spara på energin.

Lena påminner om att goda relationer och att röra på sig är viktigt för vår hälsa. Hon förklarar också vad hon menar med skolskenshjärnan, positivt tänkande, och grådaskhjärnan, negativt tänkande, hur det fungerar och vad det betyder för oss. Jag känner igen mig i mycket av det Lena skriver. Jag gör inte alltid det jag vet är bra för mig utan låter grådaskhjärnan ta över och tänker negativa tankar, fast jag vet att jag borde jobba på solskenshjärnan så att allt blir mer positivt. Jag jobbar på det och med Lenas bok har jag fått mycket bra och lättillgänglig fakta, tips och övningar som kan hjälpa mig tanka energi och tänka mer positivt. Lena har en hemsida med information, filmer och ljudfiler till övningar i boken som är väl värt ett besök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *