Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson

Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson är utgiven av Bokförlaget Forum. Boken utspelar sig i Trelleborg där Jari och Maria bor i den finare delen Stavstensudde och Sasho och Linda bor på andra sidan stan där det inte anses lika fint att bo. När Amanda och Niko, barn till de två paren, träffas och blir förälskade kommer småstadens fördomar och förflutna upp i dagen. Jag drogs in i handlingen på ett nästan fysiskt sätt där jag kände motsättningar, förväntningar, lojalitet och stadens hierarki. Det är många angelägna ämnen och företeelser som vävs in i handlingen och engagerar. Tack för att jag fick förhandsläsa boken Mattias och Bokförlaget Forum!

Boken utspelar sig i Trelleborg, Sveriges sydligaste stad, en småstad som ligger på Söderslätt i Skåne. Jari och Maria bor i den finare delen av staden, Stavstensudde. Sasho och Linda bor på andra sidan stan, i skuggan av den gamla gummifabriken, där det inte anses lika fint att bo. När Amanda, dotter till Jari och Maria, och Niko, son till Sasho och Linda, träffas och blir förälskade kommer småstadens fördomar och förflutna upp i dagen. Familjerna har ett förflutet där händelserna som utspelade sig då vilar över tillvaron i nutid.

Boken är den fjärde i serien som kallas Lundasviten. Böckerna är fristående men har det gemensamt att det är psykologiska thrillrar som utspelar sig bland helt vanliga människor i södra Sverige. Jag drogs in i handlingen i Lova mig tystnad på ett nästan fysiskt sätt där jag kände motsättningar, förväntningar, lojalitet och stadens hierarki. Igenkänningen är hög vilket gör att boken känns väldigt nära. Det är speciellt att bo på en liten plats där de flesta känner varandra. Särskilt svårt är det att ta sig ur gamla mönster och hur andra uppfattar en, vilket går som en röd tråd genom handlingen.

Det är många angelägna ämnen och företeelser som vävs in i handlingen och engagerar. Många lever i en utsatt och kravfylld vardag och det ställs på sin spets i boken. Mattias skriver böcker som är bladvändare, mycket för att de känns aktuella och nära och de är dessutom otroligt spännande. Jag uppskattar Mattias sätt att skildra skolan. Det vävs skickligt in i handlingen med stor kunskap. Det märks att Mattias har en bakgrund som lärare och har kunskap om vad som händer i skolan och i unga människors liv.

Jag vill se alla Mattias böcker bli film och jag längtar redan till nästa bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *