Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad

Efter att ha skrivit om litteratur i Popsorl är det nu dags för en egen sida. Bokluckans första boktips är Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddistmunk av Björn Natthiko Lindeblad och medförfattarna Caroline Bankler och Navid Modiri. Detta är en bok som kommer att ligga på mitt sängbord hädanefter, tillsammans med Siddharta av Hermann Hesse. Det är böcker som ger mig kraft, ro, tröst och kärlek och de får mig att komma ihåg vad som är viktigt i livet.

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddistmunk är Björns självbiografiska berättelse där han berättar om en framgångsrik karriär som byts ut mot sjutton år som buddistisk skogsmunk. Efter munklivet har Björn blivit en uppskattad meditationslärare och föreläsare. Boken har så mycket att ge att det är absolut nödvändigt att läsa den flera gånger. Björns klokskap finns i varje del av boken som blir en lektion i kärlek lika mycket som en tröst i svåra tider. ”Tro inte på allt du tänker” är en bortglömd superkraft som har hjälpt honom i livet, enligt Björn. En hjälpsam uppmaning när tankarna förkunnar än det ena än det andra. En annan visdom, ”This too shall pass”, är en tröst och en förtvivlan i sig, som behöver funderas över många gånger innan dess fulla mening riktigt sjunker in. Det finns, som sagt, massor av visdom att ösa ur boken och enklast är helt enkelt för alla att läsa den.

Bakom bokomslaget med Björns fotografi döljer sig vita pärmar med inskriptionen ”Världen är inte som den är.” på framsidan och ”Den är som du är.” på baksidan. Den känns lite som en helig skrift på många sätt och kommer självklart att ligga på mitt sängbord hädanefter, så jag kan läsa den om och om igen. Det är få böcker som jag vill ha nära mig hela tiden, i fall jag behöver kraft, ro, tröst eller kärlek. Det här är en sådan bok som behöver finnas nära, alltid. Hjälpande meningar som ”Vi skulle alla må gott av att oftare komma ihåg att vi gör så gott vi kan.”, kan en aldrig få nog av. Läs, läs och läs igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *