Nattexpressen av Karin Erlandsson, illustrerad av Peter Bergting

Nattexpressen är skriven av Karin Erlandsson, illustrerad av Peter Bergting och är utgiven av Bonnier Carlsen Bokförlag och Schildts och Söderströms. Nattexpressen är en berättelse i 24 kapitel, väl genomtänkt med lagom kapitel för högläsning. Boken är en fantasifull resa med detaljer och händelser som har ett allvarligare tema under den snöfyllda, juliga och magiska historien. Dessutom är framsidan helt fantastisk!

Elvaåriga Danja och hennes familj åker för att fira jul hos mormor, som de brukar. Mormor bor i en gammal nedlagd station där tågen för länge sedan slutat gå. Mormor är gammal och börjar bli glömsk. När familjen har sin decemberfest försvinner mormor. Danja upptäcker att det dyker upp ett gammeldags tåg på natten och äventyren börjar avlösa varandra. Det visar sig att när människor inte är sig själva längre försvinner de och kan återses längs Nattexpressens rutt, men bara för de som tror att det är möjligt. Danja hoppas hitta mormor längs Nattexpressens bana. Konduktören säger att han ser till att alla kommer dit de ska.

Kapitlen är lagom långa för högläsning och de vävs samman med stopp i berättandet precis när det är som mest spännande. Det går naturligtvis bra att läsa boken i ett svep om en vill veta hur det går direkt. Det finns många lager i berättandet. Ett lager är den snöfyllda, juliga och magiska historien. Ett annat lager är att läsaren möter saknad, får reflektera över vad tiden gör med oss människor och hur vi ständigt letar efter något. Allt vävs in i händelserna och äventyren. Bilderna går i mörka toner och har något magiskt över sig som gör att de känns lite skrämmande och samtidigt inbjudande och trygga. Jag tyckte mycket om boken, både den juliga sidan och den reflekterande sidan. Jag njöt av de fantasifyllda äventyren och funderade över det där med att inte vara sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *