Skuggjägaren av Camilla Grebe



Skuggjägaren av Camilla Grebe är utgiven av Wahlström & Widstrand. Det är en fristående fortsättningen på Älskaren från huvudkontoret, Husdjuret och Dvalan. Boken utsågs till årets bästa kriminalroman 2019 och den har även vunnit Glasnyckeln. Det är lätt att förstå att boken har vunnit priser. Den är otäck, spännande och samhällskritisk. Jag kunde inte släppa boken och det fanns mycket att fundera kring. Boken gör nedslag i kvinnohistorien, inbakat i handlingen, vilket jag verkligen tycker om.

Boken utspelar sig i olika tider och följer i huvudsak fyra kvinnor som arbetar inom eller åt polisen. Först får läsaren lära känna Elsie som arbetar som polissyster på 40-talet i Stockholm. På 70-talet arbetar Britt-Marie som kriminalassistent på Östertunapolisen. Hanne anlitas av polisen i Östertuna på 80-talet för att få fram en gärningsmannaprofil. I nutid får vi följa Malin som arbetar som utredare i Stockholm. Handlingen vävs samman med de så kallade Träskmorden, där tillvägagångssättet är liknande från 40-talet till nutid. Kvinnorna har olika band i form av släkt- och vänskap. Boken skildrar kvinnors kamp i vardagen och i yrkeslivet genom de fyra kvinnorna. Läsaren får tidstypiska beskrivningar hur kvinnors plats i samhället och inom polisen sett ut.

Boken är otroligt skickligt skriven. Jag glömmer bort att det är en fristående fortsättning ända till sista delen då jag förvånat konstaterar att Camilla även har fått till sambandet med de tidigare böckerna. Boken visar på att allt går i cirklar och att allt hänger ihop. Jag får uttryck som ”intet nytt under solen” i huvudet och jag kan inte låta bli att tänka på fjärilseffekten som bygger på teorin om att en marginell påverkan i en del av ett system kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans i systemet. Handlingen är, förutom en deckare, kriminalroman och spänningsroman, ett historiskt nedslag i kvinnohistorien. Mordutredningarna bjuder på oväntade vändningar och karaktärerna är intressanta att följa. Kvinnohistorien är skickligt invävd och bjuder även den på några extra tänkvärda skeenden. Handlingen är otäck, spännande och samhällskritisk. Jag sträckläste boken och funderade mycket över de olika kvinnoöden. Jag kan verkligen rekommendera den här boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *