Lotta och Tarm-Ludde av Margareta Elding-Pontén, illustrerad av Moa Graaf

Lotta och Tarm-Ludde är skriven av Margareta Elding-Pontén och illustrerad av Moa Graaf, utgiven av Omniprint Förlag. Förordet är skrivet av Svenska Celiakiförbundet och texten är faktagranskad av adjungerad professor och överläkare Daniel Agardh. Det är fackbok skriven i sagoform, om Lotta som har celiaki. Boken riktar sig till barn i åldern 6-9 år. Tack Margareta Elding-Pontén för boken!

Lotta är trött och har ont i magen. Hon vill så gärna följa med på utflykten till djurparken med förskolan fast hon inte mår bra. Föräldrarna märker att hon har ont i magen ofta och Lotta och mamma åker till vårdcentralen. Där ser de att det inte står rätt till och Lotta undersöks vidare av läkare. Tarm-Ludde bor med sin stora familj i Lottas tunntarm och de tar hand om all mat. En dag börjar Tarm-Ludde och hans familj också må dåligt.

Det här är en helt underbar bok om ett allvarligt och viktigt ämne. I sagoform berättas vad som händer i kroppen vid sjukdomen celiaki, hur undersökningen går till och hur diagnosen behandlas. Det finns en fantastisk ordbok för vuxna i boken och det finns också mer information om celiaki. Ett recept på glutenfria kanelbullar finns med så läsaren kan sätta igång att baka direkt. Margareta har även skrivit en receptbok som också är en kunskapsbok, Glutenfritt-gott och enkelt. Moas bilder är helt magiska. De är informativa och passar perfekt till texten. Jag kommer att ta med boken till skolan där jag jobbar och skicka runt den i klasserna. Boken fungerar bra även för vuxna som vill få en snabbkurs om celiaki. 5 kronor för varje såld bok går till Celiakifonden som stödjer forskning kring celiaki, så köp en fantastisk bok och bidra till forskning på samma gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *