Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant

Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant är utgiven av Bookmark Förlag. Det är den nionde delen om kriminalinspektör Emma Sköld. Sofie blev årets deckarförfattare 2019 och 2020. Det känns inte omöjligt att hon även kan lägga 2021 till den sviten. Omslaget av Anna Henriksson/Pixelpiraya är helt fantastiskt och boken levde upp till de högt ställda förväntningarna jag hade. Jag tycker om att följa Emmas privatliv och att handlingen känns aktuell, något Sofie brukar få med i sina böcker.

Påsken närmar sig och Emma Skölds kollega har varit försvunnen i sju månader. En äldre man hittas död på ett övergivet mentalsjukhus. Hans identitet gör att Emma känner att hon äntligen har en ledtråd i sökandet efter kollegan. Letandet blir en kamp mot tiden och fler blir oskyldigt indragna i dramat. Emmas privatliv är, som tidigare, en balansgång mellan att hinna med familjelivet och jobbet. Med två små barn är det inte lätt att klara alla måsten utan hjälp från omgivningen.

Jag tycker omslaget, gjort av Anna Henriksson/Pixelpiraya, är helt fantastiskt. De upphöjda bokstäverna gör att jag dessutom måste känna på det! Mina förväntningar var höga efter att ha läst alla tidigare Emma Sköld-böcker och boken levde upp till dem. Sofie brukar ha aktuella ämnen invävt i handlingen, så också den här gången. Det gör att handlingen känns angelägen och tänkvärd. Efter att ha läst om psykiatrireformen som ägde rum för 25 år sedan, ville Sofie belysa den i boken. Många sjuka människor for illa och samhället svek. Detta vävs in i handlingen på ett sätt som verkligen sätter fingret på problematiken. Människor i utsatthet, missbruk och utanförskap måste finna sina egna vägar för att överleva, vilket är svårt och ibland oövervinnerligt. Utöver den brutala belysningen av psykiatrireformen är boken en spännande deckare med oväntade vändningar och överraskningar som jag som läsare verkligen uppskattar. Det enda tråkiga är nu att det blir lång väntan till nästa del om Emma Sköld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *