En bastu i Umbrien av Tomas Bacoccoli

En bastu i Umbrien av Tomas Bacoccoli är utgiven av Kaunitz-Olsson. Boken är en stark berättelse om Tomas pappa Francesco och hur hans insjuknande i alzheimer gjorde att Tomas flyttade till Italien med sin fru och tre barn (tre, inte fler!) . Läsaren får följa sjukdomsförloppet men också hur Francesco levde, vilket känns som hämtat från boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, fast på riktigt! Vi får också en generös inblick i Tomas liv, från barndomen till nutid. Tack Tomas och Kaunitz-Olsson för boken!

Tomas italienska pappa Francesco levde ett innehållsrikt och högljutt liv. Han träffade kändisar, många kvinnor och åkte runt i världen. Hans humörsvängningar, egna sanningar och narcissistiska drag påverkade hela hans omgivning. Tomas växte upp med denna färgstarka pappa och sin lågmälda svenska mamma. När Francesco visade tecken på alzheimer bestämde sig Tomas och hans familj för att flytta till familjegården i Umbrien i Italien. Kontrasterna mellan länderna är stora, i stort som smått.

Tomas visar sin kärlek för sin pappa genom hela boken, även om han ibland kunde bli tokig på honom. Jag kan inget annat än imponeras av det, hur han kunde bevara kärleken genom pappans humörsvängningar som gjorde att Tomas fick tassa fram periodvis i livet. Pappans behov styrde länge och Tomas fick tidigt lära sig vänta, vänta på pappa. Francescos liv var som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, fast på riktigt! Kändisar som Rudolf Nurejev och Freddie Mercury vimlar förbi i handlingen. Jag älskar att läsa om Francesco men min gissning är att jag hade blivit upprörd och förbannad om jag stött på honom när han skällde ut en gäst eller någon i serveringspersonalen på någon restaurang, då han ansåg att maten inte höll måttet. Tomas familj, fru och tre barn (inte fler som hans pappa ibland kunde ge sken av) gav sig av för att stötta Francesco i Italien. Vilket modigt beslut att fatta och så rätt att våga! Miljöskildringarna av Umbrien får mig att vilja åka dit och smaka på de olika delikatesserna och njuta av atmosfären och naturen. Som lärare är det också intressant att få de två skolsystemen ställda mot varandra! Läs boken och förundras över livsöden utöver det vanliga, sug i er av all lärdom som finns i den och framförallt; njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *