Vita rosor av Emma Olofsson

Vita rosor av Emma Olofsson är utgiven av Bokfabriken. Jag lyssnade på boken där Gunilla Leining är uppläsare. Boken är Emmas debut och första delen i Karlshamnsserien. Vilken debut! Boken är spännande och jag slutade att andas emellanåt. Förutom själva kriminaldelen av boken finns en stor portion chilensk nutidshistoria invävd. Jag bodde i Chile i sex månader och när de fasansfulla händelserna under militärdiktaturen berättas i boken gör det extra ont i mitt hjärta och jag tänker på alla de människor jag mötte där.

En gymnasieflicka hittas död i en klippskreva i hamnen i Karlshamn. Några dagar senare försvinner en flicka från samma gymnasieskola. Matias Hernández och hans kollegor på Grova brott blir inkopplade. Matias bror Sebastian arbetar som lärare på skolan där de båda flickorna gick. Utredningen leder fram till flera avslöjanden som inte riktigt går ihop.

Detta är Emmas debutbok och vilken debut det är! Boken är spännande från första stund ända till de sista minuterna. Emellanåt är det så spännande att jag kommer på mig själv med att hålla andan. Förutom själva kriminaldelen av boken finns en stor portion chilensk nutidshistoria invävd. Jag bodde i Chile i sex månader och hörde och såg vad militärdiktaturen gjort med människorna jag träffade. De fasansfulla historierna jag fick höra känner jag igen i boken. Emma har fått med livsöden på ett sätt som förmedlar hemskheterna där de blir en del av berättelsen och fördjupar handlingen. Mina tankar vandrar till alla de fantastiska människor jag mötte i Chile. Varje gång jag läser om Chile gör det extra ont i hjärtat och jag tänker på hur militärdiktaturen präglar mångas liv än i dag, i Chile men också i andra delar av världen, inte minst här i Sverige. Jag längtar till jag ska lyssna på andra delen i Karlshamnsserien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *