Öarna av Amitav Ghosh

Öarna av Amitav Ghosh är utgiven av Palaver Press. Huvudpersonen Dean Datta är handlare i sällsynta böcker och bosatt i New York. Han är också expert på äldre bengalisk diktning och en gammal folksaga förändrar hans liv. Boken behandlar flera brännande ämnen som klimatpåverkan, människohandel, migration och övernaturligt inflytande i våra liv. Det är en bok som manar till eftertanke och funderingar kring samtiden. Jag tyckte om överraskningarna i Deans liv, samhällsengagemanget och de övernaturliga inslagen. Tack Palaver Press för boken!

Dean Datta lever ett stillsamt liv i New York och handlar med sällsynta böcker. Han är också expert på äldre bengalisk diktning. När han börjar titta närmare på en gammal folksaga förändras hans liv. Det visar sig att det ligger mer bakom historien än att bara vara en gammal myt. I jakt på vad sägen egentligen handlar om åker Dean över hela världen och få uppleva oväntade och spektakulära saker. Klimatpåverkan ger sig till känna på flera platser i världen vilket i förlängningen leder till både migration och människohandel. Under hela berättelsen antyder författaren att det finns övernaturligt inflytande i karaktärernas liv.

Jag har inte läst något av Amitav Ghosh tidigare och är glad att jag fick möjligheten att läsa hans bok. Det är en berättelse som griper tag i mig på många plan. Jag fascineras av Deans engagemang i den gamla myten och hur oväntade och tvära vändningar det blir i jakten på vad den egentligen betyder. Klimatpåverkan märks mer på vissa platser i världen och det är stundtals skrämmande läsning när konsekvenserna skrivs in i handlingen. I skuggan av klimatpåverkan följer migration och människohandel i dess vidrigaste form. Amitav har fått med allt detta på ett tänkvärt och genomtänkt sätt och jag kommer att koppla ihop olika samband på ett nytt sätt. Jag tilltalas också av det övernaturliga som ligger under ytan, att ödet inte är en slump och att vissa saker händer av en anledning. Det tål att tänkas på och är inget jag kan avfärda helt men också har svårt att acceptera fullt ut och det är precis det som beskrivs i boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *