Saddam Husseins nya roman av Ali Derwish

Saddam Husseins nya roman av Ali Derwish är utgiven av Albert Bonniers Förlag. Boken är Alis poesidebut och den blandar dokumentärt material med fiktion. Författaren Ali lever med Saddam Hussein vid sin sida och de för samtal om händelser och människor runt dem. Boken skildrar en omvälvande tid från ett perspektiv jag inte är van vid. Det är en allvarsam bok men med en humor som kommer fram på ett underfundigt sätt. Jag har aldrig läst en poesibok som den här och jag måste säga att jag gillar den! Den fick mig att vända på perspektiven och googla en massa på Saddam Hussein. Tack Ali och Albert Bonniers Förlag för boken!

Boken är Alis poesidebut och den blandar dokumentärt material och fiktion. Jag googlade en hel del på händelser som beskrevs och lärde mig massor om Irakkriget och Saddam Hussein som jag inte visste tidigare. Författaren Ali lever med Saddam Hussein vid sin sida och för en ständig dialog. De pratar om händelser och människor runt dem. Boken skildrar en omvälvande tid med ett perspektiv jag inte är van vid. Att se Irakkriget från det irakiska och kurdiska folkets sida är intressant och tankeväckande för mig.

Boken är allvarsam men det smyger sig in en hel del humor. Blandningen dokumentärt material, fiktion och humor gör att det emellanåt ger en satirkänsla. Jag skrattar ibland, men vet inte riktigt om det är ok eller om jag borde tycka det är roligt. Humorn är underfundig på ett sätt som tilltalar mig. Jag har aldrig läst en poesibok som den här och jag måste säga att jag gillar den! Den fick mig att vända på perspektiven, googla på Saddam Hussein, läsa stycken flera gånger och fundera över vad jag läst. Jag kommer att fortsätta att läsa i boken och jag kommer säkerligen hitta underfundiga delar jag inte upptäckte första gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *