Force Majeure: livet, kärleken, sexet, döden av Marie-Chantal Long

Force Majeure: livet, kärleken, sexet, döden av Marie-Chantal Long är utgiven av Vintergård Förlag. Force majeure: oväntade händelser som hindrar livets förlopp, så förklaras uttrycket i boken. Och en hjärntumör är verkligen en oväntad händelse som förändrar allt. Detta är en bok som berör på djupet. Den berättar målande hur livet, kärleken och sexet blir helt annorlunda när döden har kommit närmare tidigare än beräknat. Tack Marie-Chantal och Vintergård Förlag för boken!

Lars och den kvinnliga berättaren träffas sent i livet och inser att de äntligen hittat rätt. De har haft förhållanden tidigare och de har båda vuxna barn. De ser fram emot ett liv tillsammans där de ska ha gemensam vårdnad om varandra, som de uttrycker det. Allt detta ställs på ända då Lars får en hjärntumör. Deras liv blir fyllt av sjukhusbesök, tårar, hopp och förtvivlan. Force majeure: oväntade händelser som hindrar livets förlopp. Allt förändras med diagnosen; livet, kärleken och sexet blir inte som förr med döden ständigt i tankarna. Vardagen blir inte densamma och det som en gång bara fungerade blir en daglig kamp.

Detta är en bok som berör på djupet. Den visar att det fruktansvärda med en hjärntumör aldrig tar slut. Det förändrar allt, verkligen allt. Personlighetsförändring och kroppsfunktioner som slutar att fungera gör att kärleken prövas hårt. Jag har levt i liknande situationer och känner igen så mycket av det som beskrivs. Både som anhörig och som drabbad är det många känslor och vardagliga utmaningar som ska hanteras. En stor utmaning som Marie-Chantal lyckas fånga är ilskan som kommer över en och direkt efter, det dåliga samvetet över ilskan. Det är en ständig kamp och det är utmattande för alla inblandade. Sorgen över vad som kunde ha varit och blivit och den skamfulla lättnaden när andra tar över är svår att hantera, vilket beskrivs trovärdigt och precis så sorgligt som det är. Livet känns orättvist och nyckfullt när man hamnar i situationer som beskrivs i boken. Det är en otroligt gripande, trovärdig i all sin hemskhet, sorglig och så viktig bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *