Hennes uppgång och fall av Marie Strömberg

Hennes uppgång och fall av Marie Strömberg är utgiven av Ekström & Garay. Boken är en diktsamling som beskriver ett dysfunktionellt förhållande. Marie är engagerad i kvinnors rättigheter och boken är skriven i perioder under 20 års tid utifrån de historier hon har fått höra. Jag är imponerad och berörd av den här boken. Den liknar inget annat jag har läst. Indelningen i kapitel känner jag igen men här är det dikter som förmedlar handlingen och det är uttrycksfullt och innehållsrikt. Tack för boken Marie och Ekström & Garay!

Boken är indelad i proglog, sju kapitel och en epilog. Alla delarna består av dikter som berättar om ett förhållande. Dikterna är uttrycksfulla och innehållsrika. Precis som titeln antyder, Hennes uppgång och fall, så börjar bokens första kapitel med att beskriva ett förhållande i början, då förälskelsen talar. Sakta förvandlas förhållandet till en dysfunktionell relation. Jag är imponerad av den här boken. Marie berättar med hjälp av dikter det många behöver hundratals sidor för att beskriva. Marie är engagerad i kvinnors rättigheter och boken är skriven i perioder under 20 års tid utifrån de historier hon har fått höra. Marie berättar genomtänkt och tydligt i dikterna som förmedlar starka känslor och tankar som berör.

När våld i nära relationer diskuteras är det sällan den utsatta som får, eller vågar, ta plats. Marie gestaltar en hemsk vardag på ett vackert sätt som drabbar mig oväntat hårt. Det är kanske just det, att det är så vackert, som gör att det känns extra i magen. Dikterna förmedlar många sorters våld; fysiskt, psykiskt, sexuellt och även självskadebeteende. Jag tycker att Maries dikter beskriver den succesiva förändringen i förhållandet på ett tydligt och dramatiskt sätt. Det är en annorlunda bok om ett otroligt viktigt ämne. Boken skulle kunnat vara flera hundra sidor tjock men Marie har uttryckt allt på 129 sidor. Boken liknar inget annat jag läst. Jag är imponerad och berörd!

En kommentar till “Hennes uppgång och fall av Marie Strömberg”

  1. Stort tack för dina fantastiskt fina ord och reflektioner kring min bok.. Jag blev rörd när jag läste vad du skrivit om diktsamlingen. Tack också för att du lyfter en viktig fråga. Ha en fin helg.
    Varma hälsningar /Marie Strömberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *