Ines har inte något att bjuda på av Ulrika Åkesson

Ines har inte något att bjuda på av Ulrika Åkesson är utgiven av Helium Press. Läsaren får följa två äldre kvinnor, Ines och Kerstin, under ett år i mitten av 1980-talet. Ines och Kerstin bor i Starby i nordvästra Skåne. Ines är änka och lever ett inrutat och lugnt liv. Kerstin gifte sig aldrig och hennes föräldrar ville inte att hon skulle läsa vidare trots att läraren i byskolan försökte förklara att hon var duktig nog. När Ines granne Gösta tar livet av sig nystas mycket upp som legat i det fördolda och gamla händelser gör sig påminda. Tack för boken Ulrika och Helium Press!

Ines och Kerstin bor i den lilla byn Starby i nordvästra Skåne. Ines är änka och tycker om när hon kan följa sina rutiner och göra det hon brukar göra. Kerstin gifte sig aldrig och sörjer att hon inte fick läsa vidare. Läraren i byskolan besökte hennes föräldrar och förklarade att Kerstin borde läsa vidare men föräldrarna tyckte inte det passade sig. Kerstin piggar upp tillvaron bakom stängda dörrar men återgår alltid till sin stillsamma tillvaro. När Ines granne Gösta tar livet av sig nystas mycket upp som legat i det fördolda. Gamla händelser gör sig påminda och väl bevarade hemligheter hotar att avslöjas.

Detta är en stillsam och trivsam feelgoodbok om en tid som ligger nära i tid men känns väldigt avlägsen. Jag minns 80-talet och hur olikt det var i jämförelse med hur det mesta ser ut idag. Det är mycket igenkänning för min del. När den tunga, fasta telefonen ringde svarade jag också med mitt telefonnummer. Min uppväxt var också i en liten by och de flesta gick i kyrkan på söndagar och kyrkkaffet var en viktig sammankomst. Det är i mångt och mycket en bok om sammanhållning men också om hur svårt det kan vara att vilja gå sin egen väg i ett litet samhälle. Även det känner jag igen från min uppväxt, att alla som stack ut sågs med misstänksamhet. Jag är övertygad om att det fanns gott om väl dolda hemligheter och flera storslagna drömmar bland invånarna i byn, precis som i boken. Det var en nostalgitripp att läsa boken, både när det gällde saker som fanns och atmosfären som rådde då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *