Mellan väggarna av Maria Andersson

Mellan väggarna av Maria Andersson är utgiven av Idus Förlag. Maria är journalist och författare och hon bestämde sig för att skriva en bok om våld mot kvinnor. Maria träffade och intervjuade kvinnor som levt med en våldsam partner. Historierna de berättar är fasansfulla och jag blir ledsen, arg, besviken och någonstans också lite hoppfull. De här modiga kvinnorna vägrar vara tysta och då vill jag vara en del av att hjälpa till att sprida deras berättelser som är alltför vanliga. Tack för boken Maria och Idus Förlag!

Maria är journalist och författare och hon bestämde sig för att skriva en bok om våld mot kvinnor. Maria träffade och intervjuade kvinnor som levt med en våldsam partner. Flera av kvinnorna Maria intervjuade lever gömda och de behövde träffas där de inte blev igenkända, långt ifrån där de lever. Andra kvinnor som Maria intervjuade lever fortfarande mitt i sin våldsamma relation. Det finns också kvinnor som lever i det som benämns som eftervåldet, våld de behöver utstå från sin före detta partner trots att relationen är slut. Det är den ena fasansfulla berättelsen efter den andra. Jag har läst en hel del om kvinnor som har varit och är utsatta för våld men jag kunde ändå inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur brutalt och förnedrande det kan vara.

Jag blir ledsen, arg och besviken när jag läser om hur dessa kvinnor får kämpa för att överleva. De får kämpa mot samhället som inte gör det som utlovas och de måste dessutom kämpa mot rättssystemet. Att det är möjligt att dessa män kan gå fria ute på våra gator trots dokumenterade skador, vittnen och kvinnans vittnesmål, är skrämmande och ett svek som saknar motstycke.

Trots detta känner jag mig lite hoppfull. Dessa starka, modiga och envisa kvinnor vägrar vara tysta. De berättar sina historier in i minsta sjuka, förfärliga och våldsamma detalj och det minsta jag då kan göra är att försöka hjälpa till att sprida deras ord. De som berättar i boken är en bråkdel av de som drabbas och någonstans måste våld mot kvinnor tas på mycket större allvar på alla nivåer i samhället. Det får inte och kan inte vara värdigt ett land som Sverige att vi låter samhällets skyddsnät exkludera de utsatta kvinnorna. Vi får inte och kan inte heller tillåta ett rättssystem som inte straffar männen som utför dessa avskyvärda handlingar. Läs boken men var beredd på att gråta, vilja slå sönder något och känna illamående!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *