Imse Dumse-Kung över myrstackarna av Mikael Johansson med bilder av Kristina Aspén

Imse Dumse-Kung över myrstackarna av Mikael Johansson med bilder av Kristina Aspén är utgiven av Bokförlaget Spindeln. ”Imse Dumse var en liten röd spindel med åtta ben och han var nästkusin med Imse Vimse”. Så börjar bilderböckerna om Imse Dumse. Detta är den tredje boken om spindeln med gott hjärta men som trasslar in sig i olika händelser. Böckerna vänder sig till barn från 4-9 år. Jag tycker om böckerna som har en text där även jag som vuxen får mig ett gott skratt och bilderna kan jag förlora mig i hur länge som helst. Tack för boken Mikael, Kristina och Bokförlaget Spindel!

”Imse Dumse var en liten röd spindel med åtta ben och han var nästkusin med Imse Vimse”. Så börjar bilderböckerna om Imse Dumse. Imse Dumse-Kung över myrstackarna berättar om när Imse Dumse klär ut sig till en myra för att få röra på sig mer. Det går inte riktigt som han har tänkt och han ”råkar” äta upp en del myror. Trots det lyckas han charma drottningen och blir på så sätt kung över myrstackarna. Det blir såklart inte helt problemfritt det heller.

Böckerna vänder sig till barn från 4-9 år. Jag tycker om barnböcker som har en text där även jag som vuxen får mig ett gott skratt, bara det tvetydiga ordet myrstackarna får mig att le. Butiken som säljer maskeradkläder heter Pyttericks och utanför finns en skylt som förkunnar ”Här äter vi inte upp varandra”, alla dessa genomtänkta detaljer tilltalar mig. Bilderna kan jag förlora mig i hur länge som helst, Kristinas sätt att teckna tilltalar mig på flera sätt. Det är tydliga bilder som förstärker texten men med lite finess i form av oväntade detaljer. Ansiktsuttrycken på figurerna är helt fantastiska. Både text och bild blir en bra ingång till samtal med barn när man läser böckerna tillsammans, vilket jag tycker man ska göra, det blir roligare då.

Imse Dumse har en egen hemsida där läsaren kan läsa mer om upphovsmakarna och Imse Dumses släkt. Jag älskar QR-koder och får mitt lystmäte i slutet av boken där det finns QR-koder till hemsidan och mycket mer. Boken kommer att få följa med till skolan jag jobbar på och jag vet att den kommer att inspirera elever till både nya berättelser och fantasifulla bilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *