Malström av Charlotte Al-Khalili

Malström av Charlotte Al-Khalili är utgiven av Norstedts. Boken är Charlottes debut som spänningsförfattare. Adam Gärde knivmördas en januarikväll. När utredningen startar verkar fallet enkelt att lösa men det visar sig att verkligheten är mer komplex än så. Läsaren får pusselbitar från Adams liv ur olika perspektiv som av naturliga skäl inte någon i utredningen har tillgång till. Det är en spännande och, från ett samhällsperspektiv, skrämmande handling där Charlotte sätter fingret på vikten av att vara medveten om att vi inte har alla delar i andra människors liv. Tack för boken Charlotte och Norstedts!

Adam Gärde hittas knivmördad en januarikväll. En utredning sätts igång direkt och fallet verkar vara förhållandevis enkelt att lösa. Det visar sig att verkligheten är betydligt mer komplex än så. Läsaren får inblick i mammans, flickvännens, vännens och andra personers perspektiv på Adam. Av naturliga skäl har inte polisen alla dessa pusselbitar utan få arbeta med de delar de får till sig. Det blir en utredning som kämpar med motstridiga uppgifter och vittnen med egna agendor.

Det är en spännande och, från ett samhällsperspektiv, skrämmande handling. Charlotte sätter fingret på vikten av att vara medveten om att vi inte har alla delar i andra människors liv. Det sätts på sin spets när det handlar om ett mordfall men jag tycker det är relevant i vardagen. Jag upplever att det finns en ensidig bild av människor där vår uppfattning har bildats av sociala medier och det vi ser utåt. Diskussionen om hur många pusselbitar formar våra liv och hur vi agerar är viktig för att komma ifrån dömande uttalanden.

Jag tycker att Charlotte skildrar den sociala utsattheten på ett nyanserat sätt som manar läsaren till eftertanke. Handlingen visar hur svårt det kan vara att bryta sig ur mönster och negativa förväntningar. Den visar också hur stora skillnader vi har i samhället och vad det kan leda till. Jag tyckte verkligen om boken och hur den byggde upp karaktärerna och miljöerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *