En del av allt av Christian Unge

En del av allt av Christian Unge är utgiven av Mondial. Boken är en självbiografi där Christian gräver i relationen till sin pappa. En månad efter att pappan brutit höften var han död. Christian som själv är läkare började läsa journaler och minnas tillbaka till barndomen. Den stora frågan som Christian brottas med är varför hans pappa drack. Den självutlämnande texten varvas med fakta om levern. Många tanker virvlade i huvudet på mig när jag läste och jag rannsakade mig själv i hur jag tar hand om min egen hälsa. Det var också en hel del obekväm igenkänning när det gäller att säga ifrån vid missbruk. Tack för boken Christian och Mondial!

Christian Unge är överläkare och författare. När hans pappa bröt höften och dog en månad senare började Christian gräva i relationen till pappan. Han började läsa journaler och minnas tillbaka till sin barndom. Den stora frågan som Christian brottas med är varför hans pappa drack. Han skärskådar uppväxten och sitt eget agerande i allt som hände. Det är en självutlämnande text där läsaren även får lära sig fakta om levern.

Christian berättar om hur han upplevde föräldrarnas skilsmässa och hur han i ungdomen agerade när pappan hade en ny partner. Han skildrar valet att satsa på musik ett tag för att sedan landa i läkaryrket. Ett yrke som även hans pappa hade och som Christian från början inte ville dela med honom.

Många tanker virvlade i huvudet på mig när jag läste och jag rannsakade mig själv i hur jag tar hand om min egen hälsa. Faktan om levern gav mig väldigt många nya kunskaper och jag inser att jag inte tänkt något nämnvärt på levern tidigare. Det var också en hel del obekväm igenkänning när det gäller att säga ifrån vid missbruk. Att se missbruk på nära håll är svårt att förhålla sig till. Frågor om man har rätt att lägga sig i och om det blir värre om man säger något, är ständigt närvarande. Det leder till skuld hur man än agerar. Det känns som en otroligt viktig bok av många anledningar. Den får igång tankeverksamheten när det gäller relationer av olika slag och det kommer upp många existentiella frågor. Samtidigt presenterar den fakta, på ett sätt som även jag förstår, kring ett organ som har betydligt större betydelse än vad jag tidigare förstått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *