Havsörnens skrik av Karin Smirnoff

Havsörnens skrik av Karin Smirnoff är utgiven av Bokförlaget Polaris. Boken är den sjunde i Millennium-serien där Stieg Larssons inledning 2005-2007 följdes av David Lagercrantz 2015-2019. Handlingen i Havsörnens skrik är förlagd till Norrland. Lisbeth Salander är i Norrland i ett trassligt familjeärende och Mikael Blomkvist ska närvara på sin dotters bröllop. De hamnar i en värld där kampen om naturtillgångar tar sig våldsamma uttryck. Händelsernas centrum är den lilla orten Gasskas. Det är spännande, gastkramande och orättvisor som upprör med ett språk som känns poetiskt trots den dramatiska handlingen. Tack för boken Karin och Bokförlaget Polaris!

Lisbeth Salander befinner sig i Norrland på grund av en familjesituation som hon motvilligt måste ta hand om. Mikael Blomkvist är i Norrland för att närvara på sin dotters bröllop. De hamnar i en värld där kampen om naturtillgångar tar sig våldsamma uttryck. Lisbeth snubblar över orättvisor som får henne att agera på sitt karaktäristiska sätt. Mikael får genom människorna runt dottern reda på saker som sätter fart på hans journalisttänkande. Händelsernas centrum är den lilla orten Gasskas.

Boken är den sjunde i Millennium-serien där Stieg Larssons inledning 2005-2007 följdes av David Lagercrantz 2015-2019. Handlingen följer de tidigare böckerna i serien. Boken är spännande, gastkramande och innehåller orättvisor som upprör. Språket känns poetiskt trots den dramatiska handlingen. Karaktärerna känns igen även om inramningen är en annan. Även samhällsengagemanget, som var starkt i Stieg Larssons böcker, finns kvar och är en bärande del i handlingen.

Som boende i södra Sverige måste jag erkänna att jag inte har funderat så mycket på kampen om naturtillgångar i norra Sverige. Förutom att det är en spännande bok får jag också en insikt i de stora företagens intressen i Norrland. Jag tycker också att Lisbeth och Mikael har utvecklats och följer med i tiden, det är ju trots allt ett tag sedan den första boken kom ut. Idén om att fortsätta Millennium-serien med olika författare är både intressant och lyckad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *