Blind vrede av Malin Thunberg Schunke

Blind vrede av Malin Thunberg Schunke är utgiven av Piratförlaget. Boken är den fjärde fristående delen i serien om Esther Edh och Fabia Moretti och deras arbete på Eurojust i Haag. Esther leder en grupp på Eurojust som ska utreda flera våldsamma händelser i Europa där samma symbol hittas. Det är svårt att se den gemensamma nämnaren för dåden men spåren går att följa till södra Sverige. Arbetet går trögt och rädslan för nya våldsbrott stressar gruppen. Fabia är hotad av den italienska maffian och tvingas hålla sig gömd. Hon tvingas också syna sitt förflutna vilket rubbar hennes annars så självsäkra sätt. Boken är andlöst spännande med aktuella samhällsfenomen som engagerar och ställs på sin spets. Det här är en favoritserie och Malin är en av mina absoluta favoritförfattare. Mina höga förväntningar uppfylldes med råge!

Esther Edh är en svensk åklagare och leder en grupp på Eurojust i Haag som ska utreda flera våldsamma händelser i Europa. I samband med händelserna har samma symbol hittats. Det är svårt att se den gemensamma nämnaren för dåden, sammanhangen är vitt skilda. Spåren leder dock till södra Sverige. Arbetet i Haag går trögt och rädslan för nya våldsbrott stressar gruppen. Fabia Moretti är en italiensk åklagare som arbetar på Eurojust. Hon är hotad av den italienska maffian och tvingas hålla sig gömd. Det innebär att hon inte kan leva och arbeta som vanligt. Hon tvingas också syna sitt förflutna vilket rubbar hennes annars så självsäkra sätt.

Boken är den fjärde fristående delen i serien om Esther Edh och Fabia Moretti och deras arbete på Eurojust i Haag. Ett högre syfte var Malins debut i skönlitteratur och den första delen i serien. Den belönades välförtjänt med Svenska deckarakademins debutpris. Jag var fast direkt när jag läste den. De rättslösa och Bara ett spel följde och de höll samma höga kvalitet. Det blev snabbt en favoritserie och Malin är en av mina absoluta favoritförfattare.

Blind vrede väver in flera aktuella samhällsfenomen som engagerar många. Engagemanget ställs på sin spets och utforskar också hur viktiga frågor används i andra syften. Händelserna i boken känns som något som faktiskt skulle kunna hända, tyvärr. Jag funderade en hel del på om alla medel är tillåtna för att stoppa en våldsvåg eller om det bara spär på ilskan hos de som utför dåden. Svaret är inte givet för mig.

Både Esther och Fabia är intressanta och starka som karaktärer. Det finns fler karaktärer som inte är med så mycket i den här boken men som är otroligt intressanta och färgstarka. Jag tänker främst på Fabias vän Augusto. Esther, Fabia och miljöerna kring Eurojust känns verklighetstrogna vilket säkert beror på Malins bakgrund som åklagare och ett gediget researcharbete. Mina förväntningar var höga och de uppfylldes med råge. Nu längtar jag till den femte delen i serien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *