Tillbaka till Eden och Edens varma istid av Jakob Wenngren

Tillbaka till Eden och Edens varma istid av Jakob Wenngren är utgiven av Ekström & Garay. Boken är en diktsamling i två delar som man läser från vars ett håll. Tillbaka till Eden är skriven under ett maniskt skov och Edens varma istid är skriven i en depressiv period. Det maniska märks i tempot och i de olika utsvävningarna där änglar, räddare i nöden och molngångare befinner sig. I Edens varma istid är det lidande, synd och Guds Gastar som målar det mörka där sunt förnuft försöker tränga sig fram. Dikterna är olika men hör ändå samman och precis som titlarna och omslagen visar känner jag en religiös ton i diktsamlingen. Tack för boken Jakob och Ekström & Garay!

Boken är en diktsamling i två delar som man läser från vars ett håll. Tillbaka till Eden är skriven under ett maniskt skov och Edens varma istid är skriven i en depressiv period. Det maniska märks i tempot och i de olika utsvävningarna där änglar, räddare i nöden och molngångare befinner sig. I Tillbaka till Eden finns följande rader som illustrerar boken väl:

Jag ropar för full hals från min trut

”Om någon därinne sig gömma, ja kom då ut!”

Jag då prompt ett svar hör

Från en storslagen änglakör

”Vem är du som bultar på Edens port?”

”Jag är han från i Dödskuggans Dal,

Jag bugar nu stort”

I Edens varma istid är det lidande, synd och Guds Gastar som målar det mörka där sunt förnuft försöker tränga sig fram. Det är ett annat tempo där jag läser in en del längtan till något annat och ett splittrat fokus där livet krackelerar. Dödslängtan och hopp finns där hela tiden.

Dikterna är olika men hör ändå samman och precis som titlarna och omslagen visar känner jag en religiös ton i diktsamlingen. Det är ytterligheter och livets vindlingar i en blandning som gör att det är lätt att känna stämningarna i boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *