1795 av Niklas Natt och Dag

1795 av Niklas Natt och Dag är utgiven av Bokförlaget Forum. Boken är den tredje och avslutande delen i Bellman Noir-trilogin som utspelar sig i slutet av 1700-talet. Sverige har en förmyndarregering där baron Reuterholm är den som styr tills den blivande kungen, Gustav IV Adolf, blivit myndig. Reuterholm har misskött landet och det har konspirerats mot honom. Det finns ett brev med de skyldigas namn som verkar ha försvunnit. Palten Mickel Cardell och Emil Winge jagar Tycho Ceton för att ställa honom till svars för de brott han begått. Det är en mörk och brutal miljö som kläs i ett fantastiskt språk som får mig att känna tidsandan i varje mening. Det är ledsamt att lämna alla de personer jag har lärt känna i tre böcker och önskat ett bättre liv.

1792-1796 har Sverige en förmyndarregering där baron Reuterholm är den som styr tills den blivande kungen, Gustav IV Adolf, blivit myndig. Hertig Karl, senare Karl XIII, är förmyndare men Reuterholm är hans förtrogna och den som verkligen styr. Reuterholm har misskött landet och det har konspirerats mot honom. Det finns ett brev med de skyldigas namn som verkar ha försvunnit. Brevet gavs till Anna Stina Knapp som rymt från spinnhuset. Palten Mickel Cardell och Emil Winge jagar Tycho Ceton för att ställa honom till svars för de brott han begått. Ceton har gått under jord och försöker blidka sina gamla ordensbröder genom att visa upp något som får dem att ta honom till nåder igen.

Boken är den tredje och avslutande delen i Bellman Noir-trilogin som utspelar sig i slutet av 1700-talet. Jag har läst 1793 och 1794 och har dragits in i karaktärernas värld på ett högst påtagligt sätt. Dofterna, husen, kvarteren, barerna, kläderna och karaktärerna beskrivs så skickligt att jag känner mig som en del av historien.

Det är en mörk och brutal miljö som kläs i ett fantastiskt språk som får mig att känna tidsandan i varje mening. Varje gång ordet ”fjät” används småler jag, tänk att det kan falla sig helt naturligt att sätta in det i en mening där betydelsen är glasklar. Det är ledsamt att lämna alla de personer jag har lärt känna i tre böcker och önskat ett bättre liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *