Tre öden i småländsk historia av Birgitta Karlsson

Tre öden i småländsk historia av Birgitta Karlsson är utgiven av Ekström & Garay. Boken är Birgittas debut och är tre berättelser som utspelar sig i 1800-talets Småland. När Birgitta släktforskade kunde hon via historiska dokument få fram dessa tre tragiska öden. Mordet i Gelebo, Det stora postrånet och Barnamorden i Lindås är en inblick i ett fattigt Sverige då spriten flödade och psykisk ohälsa ledde till katastrofala händelser. Det är ett viktigt tidsdokument där riktiga människor får representera de allra flesta människorna på 1800-talet. Tack för boken Birgitta och Ekström & Garay!

Boken är Birgittas debut och är tre berättelser som utspelar sig i 1800-talets Småland. När Birgitta släktforskade kunde hon via historiska dokument få fram dessa tre tragiska öden. Birgitta uppger själv att hon är förvånad över hur mycket man kan ta reda på om sin släkt genom alla arkiv som finns att tillgå.

Mordet i Gelebo handlar om drängen Anders Olsson och hur han dödade sin vän Jonas Flög. De har båda druckit mycket brännvin och när de blir osams går Anders för långt. Anders mamma blir våldtagen av bonden hon arbetar hos och när hon blir gravid vägrar bonden att erkänna Anders som sin son. Jag blir påmind om hur det var i Sverige och hur rättslösa kvinnorna var och hur utstötta människor kunde bli genom händelser de inte kunnat styra över. Som tur är har det förändrats mycket men visst kan vi se händelser som liknar denna även idag.

Det stora postrånet är en sorglig historia om fattigdom och heder. Fattigdom kan driva människor till dåliga beslut men den ångest som följer är inte alltid lätt att handskas med. Det som slog mig var att de var otroligt krångliga i sina sätt att försöka dölja sin gärning. Pengar gömdes på de mest underliga ställen och människor runt gärningsmännen mutades för att hålla tyst. De var absolut inga hårdföra män utan bara män som på grund av fattigdom försökte hitta en utväg.

Barnamorden i Lindås är så ledsam och tragisk att jag nästan gå i sönder. Vi vet att psykisk ohälsa alltid har funnits men det är sällan det tar sig så här drastiska uttryck. Fredrika Adofsdotter mördade tre av sina barn och sedan ytterligare ett när hon sitter inlåst.

Boken är en inblick i ett fattigt Sverige då spriten flödade och psykisk ohälsa ledde till katastrofala händelser. Det är ett viktigt tidsdokument där riktiga människor får representera de allra flesta människorna på 1800-talet. Jag har länge velat utforska min släkt och jag önskar att jag hade Birgittas tålamod och kunskaper för att hitta mina släktingars öden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *