Två man om en Änka på Fredriksdalsteatern i Helsingborg

Igår såg vi Två man om en Änka på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Det är en Friluftsteater som anlades 1927. 1932 invigdes teatern med folklustpjäsen Värmlänningarna. Jag har varit där tidigare när det var vanliga stolar som stod på en slät yta. Nu är det betydligt bättre och lättare att se scenen från alla platser.

Nils Poppe tog över Fredriksdalsteatern 1966 och hans staty finns precis vid teatern. När jag var liten älskade jag Poppes filmer och gjorde en skylt där det stod ”Tappa inte sugen, världen är full av tappade sugar”. Citatet är från musikalfilmen Tappa inte sugen från 1947 med Poppe i huvudrollen. Poppe gjorde Fredriksdalsteatern känd i hela Sverige och under en period sändes uppsättningarna på tv under trettonhelgen. 1994 tog Eva Rydberg över men detta är hennes sista år på teatern.

Här är ingången till teaterområdet. Eftersom det är sista sommaren Eva Rydberg sätter upp sommarteater där passade vi på att åka dit. Eva kommer att fortsätta på Sundspärlan i Helsingborg nästa år. Friluftsteatern har en speciell atmosfär så vi ville uppleva den i Evas regi en sista gång.

Det har hänt en del med scenen också under åren som gått, det har kommit till tak! Det är ju inte alltid det är uppehåll och sol när det spelas teater och som publik gäller det att vara beredd med regnkläder och varma kläder om det skulle behövas. Igår var det uppehåll på kvällen och solen tittade till och med fram första delen av föreställningen.

Det var många skratt under kvällen och Per Andersson tillför väldigt mycket med sina upptåg. Det slog mig också att det verkligen blir mörkt tidigare på kvällarna nu. Jag är så glad att vi kom iväg och såg Två män om en Änka och fick känna den mysiga och speciella atmosfären i Evas regi en sista gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *