Mitt tillfälliga liv av Thor Rutgersson

Mitt tillfälliga liv av Thor Rutgersson är utgiven av Tallbergs Förlag. Läsaren får följa en man under fyra somrar. Jag funderar på hur självbiografisk boken egentligen är men eftersom den är skriven i jagform tänker jag att det till stora delar är Thor jag läser om. Huvudpersonen lever ett trassligt liv där ett stormigt förhållande med en tjej hela tiden finns i bakgrunden. Det är problematiskt med ekonomi, potens, självbild, den psykiska hälsan och mycket mer. Han söker hela tiden efter någon sorts balans i livet där han kan må bra, gärna tillsammans med någon. Det är en kort roman men känns som en diktsamling där texten har fått växa. Det är vackert, sorgligt och utlämnande och emellanåt även hoppfullt. Tack för boken Thor och Tallbergs Förlag!

Läsaren får följa en man under fyra somrar, Den första sommaren, Den förlorade sommaren, Den nygamla sommaren och Den sista sommaren. Jag funderar på hur självbiografisk boken egentligen är men eftersom den är skriven i jagform tänker jag att det till stora delar är Thor jag läser om. Jag läste i en intervju med Thor att boken är i en gråzon mellan fiktion och verklighet.

Huvudpersonen lever ett trassligt liv där ett stormigt förhållande med en tjej hela tiden finns i bakgrunden. Tjejen väljer ofta bort huvudpersonen eftersom hon har svårt att stå ut med hans ångest. Han älskar henne oerhört mycket och känner sig bortvald och är beredd att gå väldigt långt för att få vara med tjejen. Det är problematiskt med ekonomi, potens, självbild, den psykiska hälsan och mycket mer. Problemen blir också belysta utifrån kön. Är det manligt att ha dessa problem? Huvudpersonen söker hela tiden efter någon sorts balans i livet där han kan må bra, gärna tillsammans med någon. Sökandet är i vissa perioder desperat och gränslöst både när det gäller relationer och alkohol.

Det är en kort roman men känns som en diktsamling där texten har fått växa. Språket flyter med ett behagligt tempo och orden känns omsorgsfullt utvalda. Det är vackert, sorgligt och utlämnande och emellanåt även hoppfullt. Boken är ett viktigt inlägg i diskussionen kring män och känslor, män och manlighet men även hur det är att vara människa när det mesta går emot en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *