Frostaftons hemlighet med text av Stina Nilsson och illustrationer av Ludwig Sandbacka

Frostaftons hemlighet med text av Stina Nilsson och illustrationer av Ludwig Sandbacka är utgiven av Bonnier Carlsen Bokförlag. Boken är en berättelse med 24 kapitel, en kalenderbok. Trollen lever i Grottholm där ljus och värme kommer ifrån kristallen som finns mitt i samhället. Ju längre ifrån kristallen desto kallare är det. Belli och hennes morfar bor i utkanten av grottan och de tar hand om biblioteket. Urtrollen styr över alla och det är många regler att följa. Belli ifrågasätter uppdelningen av trollen och drömmer om ovanvärlden. Det är en spännande berättelse där troll, vättar och mystiska fenomen blandas, en riktig sagobok med fantastiska bilder. Det finns också mycket att diskutera i handlingen; orättvisor, att vara annorlunda och att vara modig. Tack för boken Stina, Ludwig och Bonnier Carlsen Bokförlag!

Trollen lever i Grottholm där ljus och värme kommer ifrån kristallen som finns mitt i samhället. Kristallen är omgärdad av mycket mystik. Ju längre ifrån kristallen desto kallare är det. De som bor närmst är rika och lever ett gott liv. Belli och hennes morfar bor i utkanten av grottan och de tar hand om biblioteket. De är fattiga och fryser för det mesta. Urtrollen styr över alla och det är många regler att följa. De bestämmer bland annat över högtider och vad som ska göras då. Belli ifrågasätter uppdelningen av trollen och drömmer om ovanvärlden. Bellis morfar har berättat gamla sagor där solen lyser på alla men dessa sagor har blivit förbjudna.

Boken är en berättelse med 24 kapitel, en kalenderbok men kan också läsas som en vanlig kapitelbok. Det är lagom långa kapitel att läsa varje dag och kapitlen slutar så det blir spännande att fortsätta att läsa dagen efter. Berättelsen är spännande där troll, vättar och mystiska fenomen blandas, en riktig sagobok med fantastiska bilder. Jag tyckte om att sitta och studera bilderna och känna att jag var i Grottholm. Boken är lagom läskigt för åldersgruppen och det är lätt att heja på Belli i hennes äventyr.

Det finns också mycket att diskutera i handlingen. Grottholm är uppdelat och det finns många orättvisor i samhället som är lätt att dra paralleller till i verkligheten. Något som är lätt att prata om är att vara annorlunda och vad det kan innebära. En lärdom i handlingen är att vara modig och att det kan betyda flera saker vilket också är bra att fundera vidare kring. Det är helt enkelt en mysig, lärorik och spännande julkalender som både vuxna och barn har behållning av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *