Slutet på historien av Jan Guillou

Slutet på historien av Jan Guillou är utgiven av Piratförlaget. Boken är den tionde och avslutande delen i romanserien Det stora århundradet. 1990-talet innehåller ekonomiska kriser och en sakta förändrad tongång där socialdemokratin går bakåt och högerkrafter åter får fäste. Familjen Lauritzen har blivit fler och släkten är spridd över världen. Slutet på historien har framförallt advokat Eric Letang och förre SS-officeren Harald Lauritzen i blickfånget.

När förre SS-officeren Harald Lauritzen dyker upp efter femtio år i exil vänds tillvaron upp och ner för övriga släkten. Han är familjens väl bevarade hemlighet men kommer med ett erbjudande släkten inte kan säga nej till. Advokat Eric Letangs liv består av alltfler brottmål där invandrare söker sig till hans advokatbyrå. Hans privatliv med frun Katarina, aktiv i det socialdemokratiska partiet, och de två sönerna, som blivit hockeyproffs i USA, är innehållsrikt och emellanåt komplicerat.

Boken är den tionde och sista delen i romansviten Det stora århundradet. Jag har följt familjen Lauritzen i tio år och det känns tomt och sorgligt att det nu är över. Jag har älskat att läsa om 1900-talets historiska händelser och följa familjens alla vändningar. Guillou är som alltid väl bevandrad i själva historieförloppet och handlingen drivs framåt med hjälp av familjens förehavande. Trots de nästan 500 sidorna läser jag snabbt ut boken. Språket är angenämt och precis så jag vill ha det, med viss finess och små egenheter som gör att jag njuter när jag läser. Det är verkligen med vemod jag läste ut boken, då det är sista delen i detta epos över en storslagen och mångfacetterad familj under ett helt århundrade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *