Den tredje passageraren av Tony Johansson

Den tredje passageraren av Tony Johansson är utgiven av Lind & Co. Boken är Tonys debutroman och är en kriminalroman. Den var så spännande att jag stundtals kom på mig själv med att hålla andan. Sättet att blanda verkliga händelser med fiktiva händelser gör att handlingen känns väldigt nära och obehaglig. Det blir extra obehagligt när maktmissbruk används för egna intressen. Boken är så spännande att jag både läste och lyssnade, så jag inte behövde avbryta min läsning när jag lagade mat.

En lokal högerextremist hittas död på en gata i Landskrona. Lokaljournalisten Erik Larsson skriver om händelsen men den avskrivs som en smitningsolycka, vilket gör att allt faller i glömska efter en tid. När ett vittne kontaktar Erik börjar han förstå att allt inte står rätt till och jakten på sanningen börjar.

De två egyptiska männen Agiza och Alzery utvisades med hjälp av ett amerikanskt flygplan till egyptiskt fängelse, terrorskräcken bredde ut sig efter 11 september 2001 och IB-affären är några exempel på verkliga händelser som Tony väver in i handlingen. Det gör att handlingen känns nära och obehaglig. Det blir otroligt obehagligt när maktmissbruk blommar ut till en nivå vi inte ens vill tänka på. Jag kom på mig själv flera gånger att hålla andan när jag läste. Jag både läste och lyssnade så jag kunde fortsätta framåt i boken när jag lagade mat och gjorde andra sysslor. Eftersom jag bor nära Landskrona, Lund och Malmö, där stora delar utspelar sig, ger det en extra dimension. Att känna igen gator, byggnader och även känna igen stämningar som beskrivs gör att jag kan se allt väldigt tydligt framför mig. Landskrona beskrivs levande, målande och med mycket kunskap om det politiska landskapet och hur stämningen i stan är. Jag kommer att läsa Smugglaren som är nästa bok av Tony inom snar framtid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *