Falsksken av Sara Engström

Falsksken av Sara Engström, ljudbok utgiven av Word Audio Publishing och uppläst av Lo Kauppi. Tack så mycket för recensionsexemplaret WAPI! Boken är en postapokalyptisk folktroroman, dystopi, spänningsroman och en fantasybok, allt på en gång. Detta är lite otrampad läsmark för mig men jag fastnar direkt i den mörka framställningen av en värld jag aldrig önskar möta.

Människornas nordligaste utpost Järsele är ett samhälle där invånarna försöker skapa ett liv efter kriget som lämnat det moderna samhället i spillror. Hierarkin är tydlig men ett gemensamt mål för staden är att hålla rådarna, varelser ur den nordiska folktron, utanför den gräns de byggt upp. Rådarna använder falsksken för att få människorna att tycka om dem fast de inte borde. Järn skyddar mot rådarna och används i gränsen, rågången, för att hålla isär världarna. Enligt sagorna är rådarna ute efter människornas blod.

Genren är lite otrampad läsmark för mig, men jag sugs snabbt in i världen kring Järsele. Jag har läst en hel del om nordisk folktro och tycker verkligen om hur Sara väver in så många väsen i handlingen. Möten med siare, bjäror, bergtagna människor och offer för att blidka de blodtörstande varelserna bildar en värld jag lätt kan drömma mig bort i. Ett tema jag tycker mig ana är att utforska hur långt en människa kan tänka sig gå för den goda sakens skull, hur många offer är rimligt för att rädda ett samhälle. En frågeställning som borde ställas och funderas över även i den värld vi alla lever i. Jag fastnar för den mörka framtidsframställningen och jag hoppas att detta är en värld jag aldrig behöver möta samtidigt som jag fascineras av det postapokalyptiska samhället i handlingen. Med tanke på slutet i boken hoppas jag på en fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *