Morden i Dala-Järna av B.J. Hermansson

Morden i Dala-Järna av B.J. Hermansson är utgiven som ljudbok av Lind & Co med Sofia Berntsson som uppläsare. Boken är B.J. Hermanssons deckardebut och är första delen i en kommande serie, Dalamorden. Jag tycker det är en riktigt bra debut och jag har också lyckats få ställa några frågor till författaren.

En journalist hittas mördad i det lilla samhället Dala-Järna. Polisen är förbryllad över flera detaljer kring mordet. Emil Jugas är en av poliserna som undersöker fallet och han får hjälp av sin exflickvän Nora Morell. Noras nyfikenhet på bygden och människorna där leder henne till kyrkobranden 1978. Polisen börjar få ont om tid att lösa gåtan då fler hittas mördade.

Boken är både deckardebut för B.J. Hermansson och den första i en kommande serie, Dalamorden. Som läsare får jag lära känna karaktärerna väl genom hur de beskrivs och i samtal med andra karaktärer i boken. Miljöerna beskrivs väl, så det är lätt att föreställa sig hur det ser ut på de olika platserna. Detta gör att jag känner mig som en del av Dala-Järna. Handlingen pendlar mellan vardagslivet på en liten ort, med allt vad det innebär och en mordutredning som har svårt att hitta en riktning eftersom bevisen pekar åt olika håll. Det blir spännande och oväntat flera gånger i handlingen. Upplösningen är överraskande och bäddar för en fortsättning. Jag tycker det är en riktigt bra debut och jag ser verkligen fram emot att läsa nästa del i Dalamorden.

Jag blir alltid nyfiken på hur författaren tänker och känner och jag har lyckats få ställa några frågor om det till B.J. Hermansson! Tack så mycket för att du tog dig tid att svara!

Grattis till din deckardebut!

Stort tack, Camilla!

Du har bytt genre, hur känns det att din första deckare är ute?

Jag är så glad! Det känns väldigt roligt, spännande – och lite skrämmande. Jag har velat skriva en deckare i många år, men skjutit det framför mig. Det finns ju så många som gör det riktigt bra! Kan jag ens komma i närheten? Men viljan har hållit sig fast. Till slut bestämde jag mig för att ta tag i denna dröm – och slå slag i saken. Lind & Co tackade ja till mitt manus – och nu finns berättelsen utgiven. Jag är glad att jag gjorde det! Det var en utmaning för mig att skriva berättelsen. Men jag tyckte verkligen om det.  

Vad var svårast med att byta genre?

Att hålla isär alla detaljer och karaktärer. Vem var det som sa så? Vem var det som tyckte så? Hade en grön jacka? Inte ville byta arbete? Och den ledtråden – och den? Att få ihop dessa delar var en utmaning. Novellerna och de romaner jag publicerat tidigare har varit enklare att skriva. Dels för att historierna är kortare. Men också för att de innehåller färre karaktärer. I ”Morden i Dala-Järna” är det tre huvudpersoner som alla har olika historier och relationer – dels med varandra, dels med andra.

Var Dalarna det självklara valet av miljö för böckerna?

Ja, det var det. Dalarna är en perfekt miljö för deckare! Här finns det där rotade idylliska – och en kontrast att utforska i relation till det. Skogarna, älvarna, bergen – och de mindre samhällena där alla känner alla. Det finns ju på de flesta platser i Sverige. Men jag tror att många har en stark bild av just Dalarna. Minnen från sportlov i Sälen eller midsommarfiranden i Leksand … Jag är dessutom själv född och uppvuxen i Dalarna och känner till många av platserna i länet. Och att skriva om platser du känner till tror jag på.

Är handlingen inspirerad av någon verklig händelse?

Att kyrkan i Dala-Järna brunnit, det är sant. Men jag bestämde mig för att inte skriva om den händelsen i min bok – det skulle vara för känsligt. Därför skrev jag en egen historia med påhittade gärningar, motiv och gärningsmän – men lät dem delvis vara förlagda till en kyrka som brinner.

När kan jag läsa nästa del i Dalamorden?

Troligtvis redan till hösten – i år! Titeln går under namnet ”Morden i Vansbro” är andra delen i serien. Jag har precis skrivit färdigt råmanuset och kommer ägna den närmaste tiden till att bearbeta texten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *