Ett kilo socker: Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv av Helena Trus

Ett kilo socker: Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv av Helena Trus är utgiven av Norstedts. Tack Helena och Cyla för boken! Det här är en bok som lever kvar i mig efter att jag läst ut den. Det är så otroligt viktigt att livshistorier som Cylas finns nedtecknade för omvärlden att läsa. Varje människoöde under andra världskriget är unikt och berättas bäst av den som upplevde det. Cylas liv var unikt, sorgligt, komplicerat och är ett viktigt historiskt vittnesmål. Det är omsorgsfullt och ömsint tecknat av barnbarnet Helena.

Helena sitter i köket och lyssnar på farmor Cyla när hon berättar om sitt liv. Cyla är bekymrad över att Helena bär sin davidsstjärna runt halsen. Det som händer i Sverige påminner om Cylas barndom i Polen på 30-talet. Cyla överlevde andra världskriget och bar ständigt på skulden över att just hon fick leva.

Det här är en viktig bok som berättar om det som hände under andra världskriget. Det personliga och utlämnande vittnesmålet berättar för omvärlden om den grymhet nazisterna utsatte judar i Europa för. Överlevarnas barn och barnbarn påverkas på ett sätt som ofta glöms bort och det belyser Helena på ett personligt och tänkvärt sätt. Jag tänker mycket på att farfar Lejb berättade om sitt liv medan farmor Cyla höll sitt öde för sig själv. Cyla bet ihop, gjorde det som förväntades av henne och förväntade sig inget tillbaka. Jag är så glad att Helena lyckades få Cyla att berätta sin historia. Boken är en röst om en tid som världen inte får glömma. Det är rösten från en judinna som förföljdes, som skildrar grymheten under kriget och skulden bara en överlevare kan vittna om. Läs, alla som inte redan har gjort det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *