Inte jag av Sandra Jakobsson

Inte jag av Sandra Jakobsson är utgiven av Visto Förlag. Sandra växte upp i en frireligiös familj med många barn och flera djur. Kyrkans strikta regler och den starka tron på himmel och helvete gör att livet delas in i syndigt eller renlärigt. Sandra får från unga år ta ett stort ansvar i sin familj eftersom hon är äldsta barnet. När hon utsätts för en våldtäkt och omgivningen tycker att hon får skylla sig själv eller vägrar att prata om det, rasar Sandras liv helt samman. Det är en viktig bok som blottlägger många brister inom den frikyrkliga världen men även i samhället i stort. Tack för boken Sandra och Visto Förlag!

Sandra är äldsta barnet i en stor, frireligiös familj med många barn och flera djur. Familjen lever sitt liv med utgångspunkt från kyrkan. Kyrkan styr hela livet för medlemmarna och det blir en social kontroll inom kyrkan så att alla håller sig innanför de strikta ramarna. Misstron mot världen utanför kyrkan är stor. Sandra känner inte att hon kan vara den hon egentligen är och delar in sig själv och sitt liv utifrån var hon befinner sig. Kyrkan markerar hårt när de anser att Sandra inte följer de förväntade riktlinjerna och Sandra blir utfryst i kyrkan och har svårt att hitta rätt i världen utanför.

Jag blir lite lätt illamående och otroligt arg när jag läser vissa delar av boken. Det Sandra tvingas vara med om, både fysiskt och psykiskt, är vidrigt. Föräldrar ska stötta sina barn men så var det inte för Sandra, de var mer trogna kyrkan än sin äldsta dotter. Kyrkan som ska vara en plats där alla ska känna sig trygga är i Sandras fall en dömande och världsfrånvänd plats. Världen utanför kyrkan misslyckas helt med att stötta, hjälpa och vara ett skyddsnät. Det är inte underligt att Sandra mådde dåligt och att hon lyckades ta sig ur allt hon varit med om är en otrolig bedrift. Jag blir besviken på världen och alla som utger sig för att vara förlåtande, stöttande och hjälpsamma men visar sig vara det motsatta. Det går heller inte att läsa boken utan att bli otroligt besviken på väldigt många män. Vad är det som gör att dessa män tar sig rätten att behandla en annan människa på det sättet de behandlar Sandra? Det är inget annat än övergrepp de har utsatt henne för. Boken berör oerhört mycket och jag är glad att Sandra lyckats ta sig igenom alla utmaningar som kommit i hennes väg och hittat en tillvaro som känns trygg!

2 reaktioner till “Inte jag av Sandra Jakobsson”

  1. Tack för en väldigt välskriven recension! Tack för att du beskriver sambandet mellan kyrkan, bristen på stöd och övergreppen. Det var inte förrän jag själv skrev boken som jag insåg hur allt var kopplat med varandra. I så många år trodde jag att var mig det var fel på. Att det bara var jag som var störd och förtjänade allt som hände.

    Jag vet nu att det inte var så. Och en av de saker jag verkligen vill understryka med boken är att övergrepp och utsatthet, ALDRIG är den som blir utsatts fel.

    Tack för att du ville läsa den och innerligt tack för att förstått vad jag ville få fram.

    1. Tack för att jag fick läsa boken! Tack också för de fina orden och jag hoppas att många kommer att läsa den, de som är och har varit utsatta men också alla andra för att försöka förstå hur det kan se ut att vara utsatt.
      //Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *