Fiskarens barn av Viveca Österman

Fiskarens barn av Viveca Österman är utgiven av Blue Publishing. Boken är en fristående uppföljare till debutromanen Fiskarens dröm, som du kan läsa om i Bokluckan. Boken börjar år 1890 och läsaren får vara med om en tid i förändring, första världskriget och spanska sjukan. I Fiskarens dröm fick vi följa Christoffer, nu får vi följa hur det går för hans barn. Det är en fantastisk resa i svensk historia där bland annat kvinnornas kamp för rösträtt och ett jämlikt liv beskrivs och jag älskade att följa familjemedlemmarnas liv. Tack för boken Viveca och Blue Publishing!

År 1890 är Christoffers söner och några av deras söner, med Justus i täten, ute och fiskar tillsammans i norra Göteborgs skärgård. Yrket som fiskare är tänkt att gå i arv bland sönerna. Slutet av 1800-talet och början på 1900-talet är en förändringens tid och dessutom drabbar både första världskriget och spanska sjukan Europa. Kvinnornas kamp för rösträtt och ett jämlikt liv tar större plats. Christoffers döttrar Augusta och Alma är uppväxta i en miljö som är utstakad även för kvinnor. De lyckas dock förändra sina liv genom hårt arbete och mod. Det dyker upp en halvbror från Danmark, en son som Christoffer inte berättat om, som ställer tillvaron på ända för flera i familjen. Familjen fortsätter att växa och alla karaktärerna har en stark historia att berätta.

Detta är ett familjeepos som beskriver en händelserik tid i Sveriges historia. Vivecas morfar Ivar Karlsson är en del av berättelsen som bygger på författarens egen släktforskning. Jag tyckte väldigt mycket om att följa familjen som växer och se hur de alla hittar sin plats i livet. Förutom att jag sugs in i familjens vedermödor lär jag mig otroligt mycket om en del av Sveriges historia jag inte har läst så mycket om tidigare. Vivecas släkthistoria skiljer sig mycket från min och jag fascineras av den starka tradition som finns i fiskarfamiljer. Det är en fantastisk resa i svensk historia där kvinnornas kamp för rösträtt och ett jämlikt liv beskrivs utförligt och det blir mer påtagligt när det gestaltas utifrån Augustas och Almas perspektiv. Viveca avslutar böckerna om sin släkt med Fiskarens barn men jag hoppas att hon skriver fler historiska romaner där familjen och relationer står i centrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *