Tillsammans var vi oslagbara av Linnéa Engström

Tillsammans var vi oslagbara av Linnéa Engström är utgiven av Kunskapshuset Förlag. Det är en självbiografi där Linnéa skriver om sin tid som ledamot i EU-parlamentet. Hon ser likheter mellan sina erfarenheter som ledamot och när hennes pappa blev utesluten ur Jehovas vittnen när hon var liten. Det är en starkt kritisk bok mot hur miljöpartiet behandlade henne när mandatperioden tog slut men det är också en bok om gruppdynamik, svek och att känna sig orättvist behandlad. Jag fick också lära mig mycket om hur EU-parlamentet fungerar och vad som debatteras inom fiskenäringen i världen. Tack för boken Linnéa och Kunskapshuset Förlag!

Linnéa växer upp med en pappa som är aktiv i Jehovas vittnen. Han blir utesluten och familjens liv ändras helt och hållet eftersom de då är döda för församlingen som varit en stor del av deras liv. När Linnéa är vuxen engagerar hon sig i miljöpartiet och väljs så småningom in i EU-parlamentet. Där får hon uppleva makthierarkier, könsdiskriminering, avundsjuka, svek och vad gruppdynamik kan göra med en grupp. Det är två olika sammanhang men Linnéa ser stora likheter från sina erfarenheter och vill med denna bok berätta sin historia.

Boken är Linnéas självbiografi och skriven utifrån hur hon har upplevt det som beskrivs i boken. Det är en starkt kritisk historia mot hur miljöpartiet behandlade henne när mandatperioden tog slut, men det är också en bok om gruppdynamik, svek och att känna sig orättvist behandlad. Likheterna mellan ett politiskt parti och ett religiöst samfund är många; där finns människor som tror på samma saker, prioriterar det de tycker är viktigt och flera vill vara med och styra arbetet framåt. Linnéas upplevelser visar att maktens korridorer tampas med det samhället gör i stort, det blir ett samhälle i samhället. Det är inte alltid smickrande och maktkampen för att få inflytande verkar kräva vassa armbågar och ett brett samvete. Linnéa visar att det inte är lätt att ta sig fram som kvinna i den mansdominerande världen. När jag läste boken fick jag också lära mig mycket om hur EU-parlamentet fungerar och vad som debatteras inom fiskenäringen i världen. Boken känns inte tung trots ämnen som behandlas. Det är en intressant och belysande bok som ger Linnéas bild av hur det kan vara i rummen bland våra folkvalda, både nationellt och internationellt. Det borde manar till en hel del eftertanke och självrannsakan hos de berörda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *