De fallna av Mattias Peterberg

De fallna av Mattias Peterberg är utgiven av Ekström & Garay. Boken är den första delen i en trilogi. Det är ett storslaget epos som utspelar sig i en vikingatida fantasyvärld. Efter åttahundra solvarv av fred tar Fenrir makten över Jötunnfjall där de fallna lever. Han vill hämnas och lägga människornas rike under sig. I Älvarike är kungen, Amund Grip, svårt sjuk och hans son Are vill ta över makten. Kungen anser inte att Are är lämplig. Han förordar skattemästaren Ulf Stormvråk som sin efterträdare och Are söker hämnd . Här finns allt; kärlek, hämnd, ondska, vänskap, mytiska väsen och trolldom. Tack för boken Mattias och Ekström & Garay!

Kung Amund Grip styr i Älvarike. När han blir sjuk anser han inte att sonen Are är lämplig som efterträdare. Kungen och männen närmst honom vill att skattemästaren Ulf Stormvråk efterträder honom. Are känner sig förorättad och söker hämnd på alla han anser vara skyldiga. Ulf har förlorat sin fru i ett överfall och försöker skapa en tillvaro med dottern Tora. De blir en bricka i Ares maktspel. De fallna lever i Jötunnfjall men en gång för länge sedan blev de utkastade från himlen. De har fått en ny krigstörstande ledare, Fenrir. Efter åttahundra solvarv av fred vill Fenrir hämnas och återuppta krigen med Manheim, människornas rike som är gudarnas skapelse.

De fallna är den första delen i en trilogi. Det är ett storslaget epos som utspelar sig i en vikingatida fantasyvärld. Den som kan den nordiska mytologin kommer att känna igen mycket men det är en egen värld Mattias har skapat. I boken finns det kartor och en ordlista för att bättre kunna följa handlingen. Mattias har också en helt fantastisk hemsida, mattiaspeterberg.com, som förklarar hur bokens värld ser ut. Där finns mer intressant innehåll att grotta ner sig i. Jag glömmer ibland hur mycket jag älskar böcker som den här, med en värld att drömma sig bort i och leva sig in i. Jag kan inte låta bli att jämföra med Sagan om ringen, jag får samma känsla när jag läser De fallna. Boken innehåller allt det jag önskar av en historisk fantasyvärld. Det är kärlek, svek, hämnd, ondska, vänskap och oväntad vänlighet. Där finns även mytiska väsen och karaktärer som jag älskar, t.ex. varelser som frostbjörnar, grotthästar och drakar. Lägg sedan till att det finns trolldom, uråldrig kunskap, örter och alkemi. Boken har över 600 sidor men jag ville inte att den skulle ta slut och jag längtar till nästa bok i trilogin, för det är en del cliffhangers som jag verkligen vill få en fortsättning på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *