Skogen där stjärnorna slocknar av Kristin Harmel

Skogen där stjärnorna slocknar av Kristin Harmel är utgiven av Lavender Lit. Boken ingick i en I Lav Lit-box och som vanligt är boken bra och övrigt innehåll roligt med fina överraskningar. Yona växer upp i östra Europas skogar efter att ha blivit kidnappad från sitt hem i Berlin när hon var två år gammal. Andra världskriget bryter ut och judar flyr in i skogen för att söka skydd. Boken är helt fantastisk, den är spännande, den berör och den har delar som är hämtade från verkliga händelser invävt i handlingen.

Yona växer upp i östra Europas skogar efter att ha blivit kidnappad från sitt hem i Berlin när hon var två år gammal. I skogen får hon lära sig hur man överlever under alla årstider, vilka växter som är ätbara och hur man jagar djur. Andra världskriget bryter ut och judar flyr in i skogen för att söka skydd. Yona hjälper en grupp att överleva och får för första gången i livet ingå ett ett socialt sammanhang. Hon får också berättat för sig om de hemskheter som försiggår utanför skogen. När Yona lämnar gruppen efter ett svek hamnar hon i en by där nazisterna har tagit över och hon får en glimt av livet hon kidnappades ifrån.

Det här är en helt fantastisk bok. Den är otroligt spännande på olika plan, dels sättet Yona överlever i skogen men också hur andra världskrigets framfart drabbade människorna som kom i nazisternas väg. Det är en bok som berör på djupet. Yonas liv i skogen visar att det går att överleva rent fysiskt men att den mänskliga kontakten och det sociala sammanhanget är en viktig del i människors liv. Andra världskrigets fasor beskrivs målande och med många detaljer som är hämtade från verkliga händelser. Det är svårt att förstå den ondska som härskade men all den godhet som fanns som motkraft visar att människor klarar mycket när vi hjälps åt. Vi behöver påminnas om vår historia för att kunna agera inför framtiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *