Förstå din utmattning – Om att läka och hitta hem igen av Elisabet Hammaburg

Förstå din utmattning -Om att läka och hitta hem igen av Elisabet Hammaburg är utgiven av Lassbo Förlag. Elisabet berättar om utmattning utifrån egna erfarenheter och vetenskaplig fakta som hon sammanställt. Hon berättar om hur tröttheten tog över och skammen att inte orka tyngde henne. Jag känner igen mycket av det Elisabet berättar och jag funderade mycket över begreppet skamtålighet. Det finns många bra litteraturförslag att läsa vidare i för den som vill. Tack för boken Elisabet och Lassbo Förlag!

Elisabet har egna erfarenheter av utmattning och delar generöst med sig av sin egen upplevelse. Hon varvar med vetenskaplig fakta som hon har fördjupat sig i. Det är många erfarenheter gällande hur den egna kroppen reagerade men också hur omgivningen reagerade. Tröttheten som tog över och skammen som tyngde är bara två exempel på det Elisabet tar upp. Jag visste inte att det finns skamforskare och Brené Browns begrepp skamtålighet fick mig att fundera en hel del över vad det innebär för mig.

Jag älskar också Elisabets förslag på svar om någon frågar varför den med utmattning inte bara kan rycka upp sig; ”Mina dendriter på nervcellerna har atroferat. Jag väntar på att de ska remodelleras och växa ut igen. Jag väntar också på att mikrogliacellerna ska lugna ner sig så att immunresponsen ska avta. Detta tar den tid det tar och är tyvärr inget man kan rycka upp sig själv från.”

Jag känner igen en hel del av det Elisabet beskriver även om jag inte har varit sjukskriven p.g.a utmattning. Samhällets och mina egna krav leder till beslut och val som jag innerst inne vet leder till stress. Och jag vet att jag borde göra något åt det. Elisabets bok blev en tankeställare och en bok jag kan gå tillbaka till för stöd och för att hitta vidare läsning. Jag har precis som Elisabet Björn Natthiko Lindeblad som en av flera inspirationskällor och det är dags att börja låta både Björns och Elisabets goda råd och insikter få utrymme i vardagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *