X av Pascal Engman

X av Pascal Engman är utgiven av Bookmark Förlag. Boken är den femte fristående delen om polisinspektör Vanessa Frank. X handlar om matchfixning och drivkrafterna bakom parallellt med fotbollsspelare som drömmer om en proffskarriär. Vanessa är tillbaka som polis efter att hon fått ett fall presenterat för sig där en känd fotbollsfru blivit mördad. Nicolas har bestämt sig för att utbilda sig till polis i Malmö för att skapa ett avstånd till Vanessa men deras vägar korsas trots allt. Pascal skriver med ett driv där scenerna är filmiska. Det är snabbt, spännande, andlöst och oförutsägbart. Jag sitter som på nålar och vill emellanåt skrika rakt ut för att varna personer i fara. Tack för boken Pascal och Bookmark Förlag!

Vanessa är tillbaka som polis efter att ha bott utomlands ett tag för att skydda dottern Celine. Efter att ha återvänt till Sverige får hon ett fall presenterat för sig av sin gamla chef. Det är en känd fotbollsfru som har blivit mördad i sitt hem. Nicolas har bestämt sig för att utbilda sig till polis i Malmö för att skapa ett avstånd till Vanessa efter att ha lämnat henne och Celine i Spanien. Den unge fotbollstalangen Herish drömmer om ett liv som fotbollsproffs men får påhälsning av våldsamma matchfixare. Läraren Jonna har svårt att värja sig mot provocerande elever och lever ett ensamt och dystert liv ända till Maksim dyker upp. Alla karaktärerna är pjäser i en stor härva där matchfixning står i centrum.

Boken är den femte fristående delen om polisinspektör Vanessa Frank där även den avstängde SOG-soldaten Nicolas Paredes är huvudkaraktär. X handlar om matchfixning och drivkrafterna bakom. Det är en smutsig värld där fotboll bara är ett medel för att tjäna pengar. Våld, hot och samvetslösa handlingar följer i spåren bakom bettingbolagen som omsätter astronomiska summor. Parallellt med matchfixarna finns det fotbollsspelare som drömmer om en proffskarriär och de vill inget annat än att spela fotboll. Jag blir illa berörd, ledsen och förbannad på samma gång.

Jag ömmar särskilt för karaktären Jonna som läspar och kämpar som högstadielärare. Eleverna provocerar henne och utsätter henne för kränkningar som är både vidriga och elaka. När Jonna får uppmärksamhet av Maksim är hon så svältfödd på vänlighet att hon är beredd att gå långt för att försvara hans beteende. Tyvärr känner jag igen miljön i skolan där lärare får utstå kränkningar och beteenden som ingen annan i samhället skulle tolerera. Jag blir därför tacksam när författare som Pascal väver in det i handlingen så att problematiken blir belyst från ett annat håll än bara i skoldebatten.

Boken har över 600 sidor och det känns inte som en enda sida är onödig. Pascal skriver med ett driv där scenerna är filmiska. Det är inga svårigheter att få en film att rulla i huvudet under läsningen. Handlingen är snabb, spännande, andlös och oförutsägbar. Jag sitter som på nålar och vill emellanåt skrika rakt ut för att varna personer i fara, sådär som jag gör ibland när jag tittar på film hemma. ”Akta bakom dig!” Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om boken eftersom det är så många aktuella och angelägna ämnen som skickligt vävs in i handlingen. Det enklaste är att alla läser boken själv och njuter (och blir lite förbannad)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *