Mitt stora vackra hat: En biografi över Victoria Benedictsson av Elisabeth Åsbrink

Mitt stora vackra hat: En biografi över Victoria Benedictsson av Elisabeth Åsbrink är utgiven av Bokförlaget Polaris. Jag lyssnade på boken där Elisabeth Åsbrink själv läser. Det är en lång lyssning, nästan 23 timmar. Trots det känns boken inte så lång. Författaren och dramatikern Benedictsson var okänd mark för mig och jag blev helt uppslukad av både hennes professionella livsverk och privata liv. Det var en tid då Benedictsson fick kämpa för sina drömmar och där Georg Brandes, August Strindberg, Ellen Key m.fl. fanns i Benedictssons närhet. Kampen för kvinnors rättigheter i en mansdominerad värld finns som en underliggande berättelse genom hela Benedictssons liv. Tack Elisabeth och Bokförlaget Polaris för tipset!

Victoria Benediktsson levde 1850-1888. Hon föddes i byn Domme men levde som gift i skånska Hörby. Hennes ambitioner i livet var att utforska, på den tiden, typiskt manliga domäner som konsten och litteraturen. Hon blev starkt begränsad i lilla Hörby och av att vara kvinna. Försöken att slå sig loss tärde på hennes psyke och trots framgångar dels genom pseudonymen Ernst Ahlgren och dels genom att gå emot gängse normer blev livet hårt och prövande för Benedictsson. Umgänget med dåtidens stora kulturpersonligheter i hela Norden gör hennes liv intressant, tragiskt och väldigt dramatiskt. Georg Brandes, August Strindberg, Axel Lundegård och Ellen Key är bara några av de storheter som Benedictsson omgav sig med.

Jag lyssnade på boken där Elisabeth Åsbrink själv läser. Det är en lång lyssning, nästan 23 timmar. Trots det känns boken inte så lång. Författaren och dramatikern Benedictsson var okänd mark för mig och jag blev helt uppslukad av både hennes professionella livsverk och privata liv. Det var en tid då Benedictsson fick kämpa för sina drömmar i ett mansdominerande samhälle. Hennes konstnärsdrömmar slogs i spillror och hon valde äktenskapet i ett försök att frigöra sig från föräldrarna. Det visade sig att det blev ännu en begränsande tillvaro.

Kampen för kvinnors rättigheter i en mansdominerad värld finns som en underliggande berättelse genom hela Benedictssons liv. Mitten och slutet av 1800-talet bjöd på många stora tänkare men väldigt lite utrymme för kvinnor att göra sig hörda. Förutom Benedictssons spännande liv och tragiska död bjuder boken på en historielektion i kvinnohistoria. Kampen för kvinnliga rättigheter fördes av kvinnorna själv men också av män som gjorde sig till talesmän. Emellanåt känns det då som att kampen var för männens skull, att få ytterligare ett ämne att diskutera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *