När allt brister av Helena Kubicek Boye

När allt brister av Helena Kubicek Boye är utgiven av Bokfabriken. Boken är den fjärde fristående delen om psykologen Anna Varga. Jag lyssnade på ljudboken där Katarina Ewerlöf är uppläsare. Säters rättspsykiatriska klinik ska fira Marianne Lindberg, en tidigare kollega som fyller åttio år, men hon dyker inte upp till festen. Polisen blir inkopplad när Mariannes bil hittas övergiven i skogen. Mariannes långa yrkesliv började redan på sextiotalet då mentalsjukhuset kallades ”Den vita staden”. Polisen söker kopplingar i fallet till hennes långa anställning inom psykiatrin. Anna kallas in för att vara behjälplig vid förhör. Det är en spännande, otäck och tänkvärd psykologisk thriller där det förflutna är ständigt närvarande.

Säters rättspsykiatriska klinik har ordnat en fest för att fira Marianne Lindberg, en tidigare kollega som fyller åttio år. När hon inte dyker upp till festen blir deltagarna först oroliga och när polisen dyker upp avbryts den. Polisen blir inkopplad eftersom Mariannes bil hittats övergiven i skogen. Arbetet med att hitta Marianne tar sin början och polisen börjar med att titta på hennes bakgrund. Mariannes långa yrkesliv började redan på sextiotalet då mentalsjukhuset kallades ”Den vita staden”. Polisen söker kopplingar i fallet till hennes långa anställning inom psykiatrin. Anna Varga kallas in som psykolog för att vara behjälplig vid förhör.

Boken är den fjärde fristående delen om psykologen Anna Varga. Annas liv har ändrats sedan hon kom till Säter och hon lever nu i ett förhållande och arbetar inom öppenvården för psykiatrin. Jag tycker om att följa Annas liv och det som sker i hennes omgivning. Anna är lätt att tycka om som karaktär och jag vill att hon ska lyckas med det hon förutsätter sig att göra. Det märks att Helena är psykolog och använder sig av sin kunskap när Annas yrkesliv beskrivs.

Det är en spännande, otäck och tänkvärd psykologisk thriller där det förflutna är ständigt närvarande. Jag tycker om när historik vävs in i handlingen. Det visar på att vi inte lever i isolerade öar utan att det vi gör får ringar på vattnet av olika slag. Säters historia slutar aldrig att fascinera mig eftersom det är en historia vi inte riktigt vill kännas vid men inte heller kan låta bli att peta i. Miljöbeskrivningarna är helt fantastiska och idyllen känns påtaglig. Det är kanske därför den psykiatriska kliniken med dess historia känns extra spännande och otäck. Jag längtar till nästa del i serien om Anna Varga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *