Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus är utgiven av Wahlström & Widstrand. Elizabeth Zott är kemist och drömmer om att göra karriär med sin forskning om abiogenes (ung. livets ursprung i ett historiskt perspektiv). Hon lever på 1960-talet och tiden tillåter inte en stark, självständig och bestämd kvinna att ta plats i den akademiska världen. Elizabeth möter motstånd från alla håll förutom hos stjärnforskaren Calvin Evans som ser hennes storhet. De förälskar sig och känner att de äntligen hittat någon som förstår dem. Livet vill annorlunda och Elizabeth blir en ensamstående mamma som lagar mat i TV. Vilken fantastisk bok! Den är rolig, tänkvärd och ger en tillbakablick hur det var för kvinnor för 60 år sedan. Tack Älska pocket och Wahlström & Widstrand för boken!

Elizabeth Zott är en ambitiös kemist som är otroligt duktig på det hon gör. Hon studerar och börjar forska. Drömmen är att göra karriär med sin forskning om abiogenes (ung. livets ursprung i ett historiskt perspektiv). Problemet är att hon lever på 1960-talet och tiden tillåter inte en stark, självständig och bestämd kvinna att ta plats i den akademiska världen. Elizabeth möter motstånd från alla hon möter. Den egocentriske stjärnforskaren Calvin Evans är den ende som ser hennes storhet. Oväntat förälskar de sig och känner att de äntligen hittat någon som förstår dem. Livet vill annorlunda och Elizabeth blir en ensamstående mamma som lagar mat i TV.

Vilken fantastisk bok! Jag är sådär lycklig som man bara kan bli av att älska en bok. Den är rolig på ett annorlunda sätt. Elizabeth är kvick, omedvetet rolig och handlingen är tragikomisk på ett underhållande sätt. Boken är dessutom tänkvärd på så många olika plan, t.ex. synas sorgen lite extra men även hur människor beter sig kring auktoriteter. Extra intressant tycker jag att det är med en tillbakablick där kvinnors liv för 60 år sedan gestaltas. Det finns så många människor i handlingen, män framförallt, som jag skulle vilja säga några sanningar till.

Elizabeth som karaktär är helt fantastisk och hennes självklara sätt att ta sig an världen är uppfriskande. Hennes dotter Mad uppfostras i Elizabeths anda vilket inte blir helt lätt för Mad. Så många trångsynta människor kokas ihop i handlingen och jag är så tacksam för alla kvinnor som kämpat för att jag med självklarhet får studera och jobba med vad jag vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *