Ett hus med vingar av Paul Nilsson

Ett hus med vingar av Paul Nilsson är utgiven av Ekström & Garay. Paul är poet, sociolog, översättare och förlagschef. Ett hus med vingar är hans fjärde diktsamling. Huset med vingar är Kronetorps mölla i Arlöv. Möllan byggdes 1841 och är en väderkvarn som står på Arlövs högsta punkt. I diktsamlingen är kvarnen en symbol för varaktigheten. Jag hittar flera ingångspunkter för olika tankar och känslor när jag läser dikterna. Språket flyter behagligt och jag tolkar innehållet som att det innehåller mörkt vemod, rader som känns drömska, vardagliga betraktelser och mycket mer. Det är en bok som man kan läsa i ett svep och känna att allt hänger samman eller i kortare stycken och fundera kring delarna. Tack för boken Paul och Ekström & Garay!

Jag hittar flera ingångspunkter för olika tankar och känslor när jag läser dikterna. Språket flyter behagligt och jag tolkar innehållet som att det innehåller mörkt vemod, rader som känns drömska, vardagliga betraktelser och mycket mer. Dessa tre korta rader får mig att stanna upp och fantisera om vad det är som ska hända på natten:

på fågelskrämmorna

bävar kajorna

för natten

De här tre raderna får mig att drömma mig bort och även bli en aning vemodig:

detta är en magisk kvarn

där allt som gått förlorat

får liv om natten

Det finns fler passager som väcker känslor av olika slag i mig. Jag vet aldrig om jag känner det poeten tänkt sig men ser det som charmen med poesi, att jag får tolka texter efter mina erfarenheter och tankar. Ett hus med vingar är en bok som man kan läsa i ett svep och känna att allt hänger samman eller i kortare stycken och fundera kring delarna.

Paul är poet, sociolog, översättare och förlagschef. Ett hus med vingar är hans fjärde diktsamling. Huset med vingar är Kronetorps mölla i Arlöv. Möllan byggdes 1841 och är en väderkvarn som står på Arlövs högsta punkt. I diktsamlingen är kvarnen en symbol för varaktigheten. Jag kör ofta förbi möllan och den är ett landmärke i landskapet som verkligen får mig att känna historiens vingslag. Bebyggelsen i närheten breder ut sig mer och mer med många höga betonghus som kontrast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *