Barnvakten av Joyce Carol Oates

Barnvakten av Joyce Carol Oates är utgiven av HarperCollins. Handlingen utspelar sig i Detroit 1977. Hannah lever med sin man Wes och deras två barn. I hushållet ingår också hushållerskan Ismelda. De bor i villaförorten Far Hills där Hannah fyller sina dagar med välgörenhetsarbete, shopping, hämtning och lämning av barnen i skolan medan Wes arbetar mycket. Seriemördaren som döpts till Barnvakten härjar i staden och mördade barn lämnas ute för att hittas. Hannah träffar en man som blir hennes älskare. Det är en samvetslös och ondskefull man som manipulerar och hotar Hannah. Boken är otäck och många känslor kommer fram när jag läser den; ilska, förfäran och obehag är några av dem. Tack för boken HarperCollins!

Handlingen utspelar sig i Detroit 1977. Hannah lever med sin man Wes och deras två barn, Conor och Katya. I hushållet ingår också hushållerskan Ismelda som tar ett större ansvar för barnen och hushållet än vad Hannah gör emellanåt. De bor i villaförorten Far Hills där Hannah fyller sina dagar med välgörenhetsarbete, shopping, hämtning och lämning av barnen i skolan medan Wes arbetar mycket. Wes är en framgångsrik affärsman och hans familj är kända i staden. Seriemördaren som döpts till Barnvakten härjar i staden och mördade barn lämnas ute för att hittas. Detta gör att alla är rädda för att deras barn ska råka illa ut. Hannah träffar en man som blir hennes älskare. Det är en samvetslös och ondskefull man som manipulerar och hotar Hannah. I älskarens närhet, och efter ett tag även i Hannahs närhet, finns Mikey som har levt ett hårt liv och nu är en person som städar undan när brott begåtts.

Joyce Carol Oates har skrivit romaner, novellsamlingar, skådespel och mycket mer. Hon nämns ofta i diskussionerna för Nobelpris i litteratur. Barnvakten beskrivs av New York Times som ”en spökhistoria utan spöken, men med en spänning stark nog att ge dig en hjärtattack”.

Det är verkligen en otäck bok som får fram många känslor hos mig. Jag kände ilska mot flera av karaktärerna och mest mot Hannah. Hannah är olidligt naiv och helt oförmögen till konsekvenstänkande. Jag kände förfäran under stora delar av handlingen, det var obehagligt spännande och jag kände hela tiden att allt skulle få en ändelse med förskräckelse. Joyce Carol Oates syr ihop boken på ett sinnrikt sätt som hänger kvar i mig länge.

Det finns så mycket invävt i handlingen som går att diskutera och fundera över. Jag funderade en hel del på arv och miljö och hur orättvist resurserna är fördelade i samhället. Jag blev illa berörd av hur människor i makt missbrukar den och hur personer som borde skydda barn utnyttjar dem istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *