Dagbok från 20-talet: Om våld och språklöshet av Nicolas Lunabba

Dagbok från 20-talet: Om våld och språklöshet av Nicolas Lunabba är utgiven av Natur & Kultur. Nicolas är verksamhetsansvarig på Helamalmö och möter dagligen unga människor som lever i utsatthet på olika sätt. Han skriver en sorts dagbok i form av anteckningar under sommarmånaderna 2022. Boken skildrar det som händer omkring honom och han blickar även tillbaka på sitt eget liv. Det är en bok om våld i Malmö men också ett inlägg i den samhälleliga debatten. Det är konkreta händelser som beskrivs utan omskrivningar, både från sommaren 2022 och när Nicolas minns gamla händelser. Det är en bok som alla borde läsa av olika anledningar!

Nicolas är verksamhetsansvarig på Helamalmö och möter dagligen unga människor som lever i utsatthet på olika sätt. På Helamalmös hemsida kan man läsa att ”Organisationen Helamalmö verkar för social rättvisa och hållbarhet med särskilt fokus på barn och unga i Malmö”. Helamalmö har två mötesplater, på Nydala och Möllevången, där de har flera verksamheter, t.ex. matprogram och en beredskapsgrupp.

Nicolas skriver en sorts dagbok i form av anteckningar under sommarmånaderna 2022. Det är en ovanligt våldsam sommar med mord, misshandlar och hämndaktioner. Boken skildrar det som händer omkring Nicolas under sommaren och han blickar även tillbaka på sitt eget liv. Det är en bok om våld i Malmö men också ett inlägg i den samhälleliga debatten. Det är samma frågor som ställs och diskuteras i media, i partiutfrågningar, hemma och på jobbet. Skillnaden är att Nicolas ser vad det är som händer, varför det händer och han ser också vilka som drabbas och hur de reagerar.

Det är konkreta händelser som beskrivs utan omskrivningar, både från sommaren 2022 och när Nicolas minns gamla händelser. Det skaver i mig när jag läser om saker Nicolas själv har gjort. Precis som de unga i Nicolas omgivning påverkas hela livet av det de tvingas uppleva, har hans offer påverkats hela livet. Mina tankar hänger länge kvar hos de Nicolas utsatt och hur de nu hamnat i hans bok. Det är dock bra att han skriver så utlämnande om det han själv upplevt och det han har gjort. Det är också bra att han är verksam i en organisation där hans kompetens tillvaratas.

Boken är en djupdykning i en våldsam verklighet där alldeles för många unga befinner sig. Jag tycker om att boken har samma titel som Ivar Lo-Johanssons bok från 1982 där fyra resereportage samlades i en bok. Båda böckerna beskriver en tid då Sverige är i kris. Nicolas Dagbok från 20-talet borde läsas av alla av olika anledningar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *