Gästen av Emma Cline

Gästen av Emma Cline är utgiven av Natur & Kultur. Alex är ung och vacker men hon måste förlita sig på andra för att leva det liv hon vill. Hon utvecklar en förmåga att känna in omgivningen och anpassa sig efter vad andra vill ha av henne. När en man på Long Island, som Alex bott hos en tid, avslutar relationen och vill att hon återvänder till stan bestämmer hon sig för att stanna kvar. I en omgivning av överdåd försöker Alex hitta ett sätt att klara sig. Jag fascineras, förfäras och lider med Alex och jag dras in i handlingen på ett både obehagligt och andlöst sätt. Det är en bok som vänder och vrider på moral, överflöd, yta, lycka och kärlek. Tack för vinsten Natur & Kultur!

Alex är 22 år, ung och vacker, men hon måste förlita sig på andra för att leva det liv hon vill. Hennes bakgrund gör att hon stjäl saker för att få det hon önskar sig för stunden. Hon utvecklar en förmåga att känna in omgivningen och anpassa sig efter vad andra vill ha av henne för att sen få det hon vill ha. Hon är uppmärksam på gester, tonfall och handlingar. När en man på Long Island, som Alex bott hos en tid, avslutar relationen och vill att hon återvänder till stan bestämmer hon sig för att stanna kvar. Hon vill fortsätta få en del av överflödet i The Hamptons. I en omgivning av överdåd försöker Alex hitta ett sätt att klara sig.

Emma blev känd med sin debutroman Flickorna som kom 2016. Gästen är den första boken jag läser av Emma. Jag fascineras, förfäras och lider med Alex och jag dras in i handlingen på ett både obehagligt och andlöst sätt. Alex sätt att ta sig fram i tillvaron, med lögner och manipulation, borde göra henne till skurken. Jag känner inte så, jag tycker Alex är en överlevare som har genomskådat människorna och använder den kunskapen. Det är sorgligt att läsa om hur hon nästan förintar sig själv för att få åtnjuta männens välvilja. Samtidigt är hon själv otroligt slipad och utnyttjar personer när hon får en chans.

Det är en bok som vänder och vrider på moral, överflöd, yta, lycka och kärlek. Kontrasterna i miljöer och hur karaktärerna har det, gör att det inte känns självklart vad som är rätt och fel. Jag känner också hela tiden att jag inte riktigt får reda på allt om Alex och hur hon hamnade i den utsatthet som hon befinner sig i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *