De förbjudna böckernas bibliotekarie av Brianna Labuskes

De förbjudna böckernas bibliotekarie av Brianna Labuskes är utgiven av HarperCollins Nordic. Handlingen följer tre händelseförlopp. Althea James kommer från USA till Berlin 1933 genom ett kulturutbytesprogram som Joseph Goebbels bjuder in till. Hanna Brecht har flytt från Tyskland och befinner sig i Paris 1936. Hon arbetar på De förbjudna böckernas bibliotek. Vivian Childs har ett hjärteprojekt i New York 1944. Hon tillhandahåller fältpocketar till amerikanska soldater utomlands. Jag älskade att befinna mig i handlingen i den här boken! Det är historiska händelser blandat med kärlek, hat, svek, hopp och förlåtelse. Tack för boken HarperCollins Sverige!

Handlingen följer tre händelseförlopp. Althea James kommer från USA till Berlin 1933 genom ett kulturutbytesprogram. Hennes debutbok har fått stora framgångar och det är Joseph Goebbels som bjuder in Althea till Berlin. Hon får uppleva när Hitler kommer till makten men också se hur Berlin kan vara på nattklubbar och cabareter. Hanna Brecht har flytt från Tyskland och befinner sig i Paris 1936. Hon arbetar på De förbjudna böckernas bibliotek. Hon saknar sitt älskade Tyskland som det var innan Hitler kom till makten. Vivian Childs har ett hjärteprojekt i New York 1944. Hon tillhandahåller fältpocketar till amerikanska soldater utomlands. När det kommer ett lagförslag som kan stoppa projektet agerar Vivian.

Brianna är journalist med inriktning mot politik och De förbjudna böckernas bibliotekarie är hennes första historiska roman. Jag älskade att befinna mig i handlingen i den här boken! Det är intressanta karaktärer som hamnar i intressanta, besvärliga och utmanande situationer som de måste hantera i en tid när andra världskriget rasar. Det är många historiska händelser blandat med kärlek, hat, svek, hopp och förlåtelse. Jag tycker om att Brianna tar upp hur vi människor aningslöst kan befinna oss i situationer där vi bara följer massan utan att tänka efter själva. Det finns mycket att reflektera över och diskutera i den här boken så jag föreslår helt enkelt att ni läser den och pratar om den med vänner, familj och bekanta!

En röd tråd i boken är bokbål i nazisternas Tyskland och censurerade böcker. Tyvärr känns detta som ett aktuellt ämne i alltför många länder i världen i nutid. I Malmö finns Dawit Isaak-biblioteket på stadsarkivet. Där finns förbjudna böcker, böcker som bränts eller censurerats. Böckerna är skrivna av människor som tystats, hotats, fängslats eller tvingats i exil på grund av sina ord. Både nutida litteratur skriven av till exempel fristadsförfattare samt äldre litteratur finns i biblioteket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *