Något att dölja av Elizabeth George

Något att dölja av Elizabeth George är utgiven av Norstedts. Det är den tjugoförsta boken om Thomas Lynley och Barbara Havers. Teodora ”Teo” Bontempi är polis och när hon dör, efter att hittats medvetslös i sitt hem, blir Scotland Yard inkopplade. Teo har nigerianskt påbrå och det visar sig att hon hade varit engagerad i arbetet mot kvinnlig könsstympning. Thomas Lynley och hans kollegor Barbara Havers och Winston Nkata hamnar i en miljö där hemligheter, lögner och gamla traditioner blandas och försvårar utredningen. Jag har läst alla böckerna om Thomas Lynley och Barbara Havers och jag har aldrig blivit besviken. Boken är otroligt spännande och Något att dölja tar upp ett angeläget problem som det inte skrivs om särskilt ofta.

Teodora ”Teo” Bontempi är polis och när hon dör, efter att hittats medvetslös i sitt hem, blir Scotland Yard inkopplade. Utredningen börjar med att kartlägga Teos liv, både på jobbet och privat. Hon har nigerianskt påbrå och det visar sig att hon hade varit engagerad i arbetet mot kvinnlig könsstympning, dels genom jobbet men även utanför. Thomas Lynley och hans kollegor Barbara Havers och Winston Nkata hamnar i en miljö där hemligheter, lögner och gamla traditioner blandas och försvårar utredningen. Teos relationer till familjen, exmannen och andra i hennes omgivning är komplicerade och förgrenar sig till oväntade områden.

Något att dölja är den tjugoförsta boken om Thomas Lynley och Barbara Havers. Jag har läst alla tjugoen böckerna och jag har aldrig blivit besviken. Den första boken Pappas lilla flicka kom ut 1988 och jag minns att jag blev fast för huvudkaraktärerna direkt och jag har längtat till nästa bok så fort jag har läst ut den senaste. Elizabeth har vunnit många priser och böckerna har även blivit filmatiserade och visas som TV-serien Kommissarie Lynley.

Något att dölja är otroligt spännande och boken tar upp ett angeläget problem som det inte skrivs om särskilt ofta. Kvinnlig könsstympning är ett hemskt övergrepp som är en del av ett större problem. Traditioner och påtryckningar från omgivningen gör att det är svårt att hitta en ingång att arbeta med förändringar. Elizabeth beskriver detta på ett bra sätt i boken och problematiserar attityder och okunskap på ett insiktsfullt sätt. Jag kan inte nog betona hur vidrigt kvinnlig könsstympning är och jag önskar att Något att dölja skulle läsas av alla för att få en inblick i hur det kan leva vidare i ett modernt samhälle.

Utöver kvinnlig könsstympning och andra viktiga frågor som vävs in, t.ex. våld i hemmet, utanförskap, rasism och kampen för att få leva sitt liv som man vill, gestaltas såklart även Thomas Lynleys, Barbara Havers och Winston Nkatas liv i handlingen. Efter att ha följt huvudkaraktärerna i så många år är det alltid intressant och roligt att följa deras privatliv. Lynleys korrekta inramning ställer till det för honom i kärlekslivet och Barbara fortsätter med sitt osunda liv och sitt burdusa sätt när hon tar sig an omgivningen. Jag tyckte väldigt mycket om att läsa mer om Winston och hans familj i Något att dölja. Framförallt gillar jag hans mamma som verkar vara en klok och stark kvinna. London som miljö är också något jag uppskattar, det är något speciellt med Londonmiljön som tilltalar mig. Jag hoppas att det kommer fler böcker om Thomas Lynley, Barbara Havers och Winston Nkata!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *