Medan vi brinner av Amer Sarsour

Medan vi brinner av Amer Sarsour är utgiven av Norstedts. Boken är Amers debutroman. Omar är tjugotre år och han bor i Sverige. Han ska åka till Italien och hjälpa sina kusiner att ta sig till Sverige. Kusinerna har flytt från Syrien, över Medelhavet och tillbringat en tid i flyktinglägret i Syrakusa. Släkten är palestinier som har befunnit sig i Yarmouk innan de flydde till Libanon. Omars familj flydde tidigare eftersom pappan var politiskt aktiv och riskerade att arresteras. Boken ger en inblick i hur många palestiniers liv ser ut, både i Syrien och i Sverige. Känslan av utanförskap och de olika generationernas syn på tillvaron beskrivs och problematiseras.

Omar är tjugotre år och han bor i Sverige. Hans familj är palestinska flyktingar från Syrien. Omar ska åka till Italien och hjälpa sina kusiner att ta sig till Sverige. Kriget har brutit ut i Syrien och släkten har splittrats och lever nu i olika länder. Den palestinska släkten har befunnit sig i det syriska flyktinglägret Yarmouk innan de flydde till Libanon. Kusinerna har flytt från Syrien, över Medelhavet och tillbringat en tid i flyktinglägret i Syrakusa. Omars familj flydde tidigare än övriga släkten eftersom pappan var politiskt aktiv och riskerade att arresteras.

Medan vi brinner är Amers debutroman. Boken ger en inblick i hur många palestiniers liv ser ut, både i Syrien och i Sverige. Läsaren får också en inblick i hur livet på flykt kan vara och vilka svårigheter som kan dyka upp. Känslan av utanförskap och de olika generationernas syn på tillvaron beskrivs och problematiseras. Boken ger två olika perspektiv på situationen, det yttre perspektivet och Omars inre. Omars inre växer och han utvecklas medan de yttre omständigheterna ligger utanför hans kontroll.

Boken är baserad på händelser ur bland annat Amers eget liv. Medan vi brinner tog lång tid att skriva, berättar Amer i en intervju och historien tog sin början som en lång dikt. Språket i boken varierar från poesi till förortsslang. Efter att boken först blivit refuserad bestämde sig Amer för att gå på en författarskola för att utvecklas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *