Lipari av Emeli Mårtensson

Lipari av Emeli Mårtensson är utgiven av Bokförlaget Forum. Monika, hennes make Piero och dottern Frida ska åka på semester till den italienska ön Lipari. Äktenskapet är svajigt och Monika oroar sig för allt som kommer med att vara mamma. Ångest, osäkerhet och ren rädsla gör att Monika dövar sig med alkohol. Familjen delar hus med vänner och det ansluter fler vänner under semestern. Monika mår sämre och sämre för varje dag. Vulkanen Stromboli pyr vilket gör Monica ännu mer orolig. Det här var en bok som gick rakt in i hjärtat på mig. Relationerna, Monikas sårbarhet, känslorna hos karaktärerna och språket fick mig att känna Monikas panik samtidigt som jag smålog igenkännande i vissa delar. Tack för boken Emeli och Bokförlaget Forum!

Monika, hennes make Piero och dottern Frida bor i en lägenhet i Stockholm. De ska åka på semester till den italienska ön Lipari. Äktenskapet är svajigt och Monika oroar sig för allt som kommer med att vara mamma. Det finns mycket hemskt i vardagen att oroar sig för. Ångest, osäkerhet och ren rädsla gör att Monika dövar sig med alkohol. Alkoholen gör att hon kan släppa lite av oron. Familjen delar hus med vänner och det ansluter fler vänner under semestern. Det är många som ska bestämma aktiviteter och komma överens. Monika mår sämre och sämre för varje dag och slitningarna mellan henne och Piero blir värre. Vulkanen Stromboli pyr vilket gör Monica ännu mer orolig.

Lipari är Emelis debutroman. Emeli bor i Stockholm men har bott i Rom i många år. Hon har arbetat som formgivare och illustratör inom modebranschen. Det lilla konstverket Emeli skickade med boken är helt fantastiskt! Du kan se det på Bokluckans Instagram @bokluckan.

Det här var en bok som gick rakt in i hjärtat på mig. Det finns så många lager och tänkvärda situationer i handlingen. Relationerna mellan karaktärerna visar hur komplext livet är. Monika och Pieros relation är i vissa delar trygg och fin men förändras när andra uttrycker sina åsikter. Monikas sårbarhet är känslosam att läsa om. Hon kämpar med att förstå sig själv men får inte riktigt tid och utrymme att fundera klart. Samtidigt finns dottern mitt i allt detta kaos och försöker förhålla sig till allt som händer.

Det är inte bara Monika och Pieros relation och känslor som finns med i handlingen. Känslorna hos de andra karaktärerna är många och det finns mycket att fundera kring där också. Språket i boken fick mig att känna Monikas panik samtidigt som jag smålog igenkännande i vissa delar. Jag hoppas att det kommer fler böcker av Emeli Mårtensson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *