En familjetragedi av Mattias Edvardsson

En familjetragedi av Mattias Edvardsson är utgiven av Bokförlaget Forum. Jag lyssnade på ljudboken där Magnus Roosman, Frida Hallgren, Per Juhlin, Christoffer Svensson och Johanna Lazcano läser. Uppläsarna gestaltade de olika karaktärerna i boken, vilket jag tyckte var väldigt bra. Två uppmärksammade mord i Lund visar sig svårlösta för polisen. Flera personer verkar inblandade på olika sätt men polisen har svårt att få ihop alla delar. En spännande thriller som kryper under skinnet och visar att alla bär på bagage och att allt kanske inte är som det ser ut.

Bill Olsson bor i Lund, är änkling och kämpar för att få vardagen att gå ihop för honom och dottern Sally. Han bestämmer sig för att hyra ut ett rum till Karla som flyttat till Lund för att studera. Karla jobbar extra med att städa hemma hos paret Rytter som bor i ett fint hus i Professorsstaden. Steven Rytter är en framgångsrik barnläkare och hans fru Regina är sjuk och sängliggande i hemmet. Jennica är mitt i en 30-årskris och söker kärleken genom Tinderdejter. Hon träffar Steven Rytter och blir störtförälskad. När paret Rytter hittas döda i sitt hem misstänks Bill. Tillvaron nystas upp för de inblandade genom tillbakablickar och polisförhör.

Det här är en thriller som speglar samtiden på många sätt. Tiderdejtande skildras med humor, värme och med den ängslan båda parter känner. Jennicas 30-årskris, där både vänner och familj tjatar om vikten av en partner och att studera och börja jobba, kan säkert många känna igen sig i. Det blir tydligt i berättelsen att karaktärerna är tyngda av det förflutna. Det är en lärdom i sig, att inte döma och att allt kanske inte är som det ser ut. Begreppet moralisk rättvisa kommer upp i handlingen och jag funderar en hel del kring det och vad det innebär. Det är inte så enkelt som jag önskar att det skulle vara.

Jag tycker om att handlingen nystas upp efterhand genom tillbakablickar där läsaren får en djupare förståelse för karaktärerna. Det är en nervkittlande thriller som kryper under skinnet på mig, dels för att det känns som det skulle kunna hända på riktigt och dels för att Lund är ”min” stad. Lund är en förhållandevis lite stad och jag känner igen det som beskrivs i boken, att allas vägar korsas på ett eller annat sätt under tiden man bor där. Jag älskar miljöbeskrivningarna och vet precis var jag befinner mig när jag lyssnar och de olika delarna av Lund beskrivs med sina särdrag på ett charmigt och genomtänkt sätt. Att det är flera inläsare tyckte jag var bra, det var lättare att hålla isär karaktärerna och det gav extra liv till deras berättelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *